Gordana Tadić je razriješena dužnosti glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH i ostat će samo državna tužiteljica, potvrđeno je iz Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV).

- Prvostupanjska disciplinska komisija za tužitelje Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), odlučujući po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužitelja (UDT) VSTV-a BiH protiv tužene Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, donijela je odluku kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost tužene za disciplinske prekršaje, postupajući suprotno članu 5.2. Etičkog kodeksa za tužitelje koji propisuje da će tužitelj posvetiti profesionalnu djelatnost svojim dužnostima, koje uključuju ne samo obavljanje tužiteljske funkcije, nego i ostale poslove relevantne za poslovanje tužiteljstva, čime je iskazala nemar i počinila disciplinski prekršaj iz člana 57. točka 8. "nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti" i točka 17. "propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća" Zakona o VSTV BiH - priopćeno je iz VSTV-a,

Tadić se disciplinskom prijavom tereti za propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, kao i za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužiteljstva raspoređuju u rad tužiteljima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS).

Na teret joj je stavljeno i propuštanje primjene odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka kako bi se osigurale sigurnosne provjere zaposlenih koji rukuju tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da se provedu sve obveze i mjere Zakona.

Vlado Adamović, odvjetnik Gordane Tadić, najavio je žalbu nakon što pročita odluku kojom je njegova branjenica smijenjena s mjesta glavne tužiteljice BiH jer je, kako ističe, prekršen zakon budući da je oni, kao strane u postupku, nisu dobili odluku.

“Mi nismo dobili odluku i te objave i priopćenja mene ne obvezuju. Ne znam da li je to točno dok ne dobijem odluku”, rekao je Adamović.

Ponavlja da odluku nije dobio, te da je njegova branjenica strana u postupku.

“Naravno da ću se žaliti. Da li je normalno da sudionici u postupku saznaju odluke iz novina. To je van pameti”, rekao je Adamović.

>>

Zanimljivo je kako je smjena Gordane Tadić uslijedila nakon uhićenja generalnog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice, istrage u slučaju diplome Sebije Izetbegović, preokreta u slučaju “Memić”, te sudskog procesa u predmetu “Respiratori”, gdje je jedan od osumnjičenika Fadil Novalić, predsjednik Vlade Federacije BiH u tehničkom mandatu.

 

M.J.