Jedan od najrazboritijih bošnjačkih političara, Haris Silajdžić, još je 2006. godine, kad je Željko Komšić prvi put glasovima Bošnjaka-muslimana izabran za člana Predsjedništva BiH koji bi trebao predstavljati Hrvate, izjavio:

„Smatram da, ako živimo u sistemu etničkog predstavljanja te ako Bošnjaci biraju bošnjačkog predstavnika, a Srbi srpskog predstavnika, nije pravedno prema Hrvatima da netko za njih bira njihovog predstavnika. Smatram da je to opasno za BiH i da će to građanima hrvatske nacionalnosti ogaditi BiH.“

(vidi: https://www.vecernji.hr/.../snimka-s-komsicem-iz-2006...)

Silajdžićeve riječi, dakle, ne samo da nisu naišle na odjek kod Željka Komšića nego je on 2018. godine ponovno pristao sudjelovati u izbornoj manipulaciji.

A prije nekoliko dana napao je novog Visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta zbog slično Silajdžiću formulirane primjedbe na izborni zakon u BiH.

(vidi: „Komšić odgovorio Šmitu: Tri glasačke kutije su anticivilizacijske“ - https://www.slobodnaevropa.org/.../%C5.../31446251.html)

Prezimenjak Željka Komšića, nekadašnja komunjara Ivo Komšić (doktorirao 1985. na temi „Dijalektika robnog oblika - Pretpostavke dijalektike diskontinuiteta u Marxovom Kapitalu“) nedavno je objavio knjigu ”Tuđmanov haški profil – Udruženi zločinački poduhvat na BiH”. Za urednika knjige izabrao je, u međuvremenu vrlo dobro poznatu intelektualnu i moralnu protuhu u liku Drage Pilsela.

(vidi: Ivo Komšić, ”Tuđmanov haški profil – Udruženi zločinački poduhvat na BiH”, Synopsis, Zagreb-Sarajevo, 2021.)

Franjo Tuđman, prema Ivi Komšiću, nije samo jedan od glavnih krivaca za rat u Bosni i Hercegovini, nego i za sve probleme koje ta država danas ima zbog dvoentitetskog ustroja (Republika Srpska i Federacija BiH) i tronacionalne konstitutivnost (Bošnjaci, Hrvati i Srbi).

Štoviše, Ivo Komšić iznosi sumanutu tvrdnju da je Franjo Tuđman jedan od suutemeljitelja postojeće Republike Srpske – tako što je navodno za vrijeme vojnih operacija „Maestral“ i „Južni potez“ 1995. jedinicama HV-a i HVO-a zapovjedio sprječavanje prodora Armije BiH prema Banja Luci i zaposjedanje okolnog područja.

Obadva Komšića su ljevičari koji su političku karijeru započeli kao članovi Saveza komunista Jugoslavije (SKJ) i nakon raspada SFRJ nastavili kroz Socijaldemokratsku partiju (SDP BiH), oko koje su se okupili uglavnom Bošnjaci-muslimani građanske provenijencije. Međutim, obojica su istodobno u funkciji politike stožerne bošnjačko-muslimanske stranke, Stranke demokratske akcije (SDA).

To znači da obadvije bošnjačko-muslimanske stranke u BiH, SDA koja okuplja Bošnjake pripadnike islamske vjere, nerijetko fundamentalistički indoktrinirane u skladu s „Islamskom deklaracijom“ Alije Izetbegovića, i SDP koji okuplja Bošnjake ljevičare i ateiste, velikim postotkom - kako ih je netko nazvao - „Jugomuslimane“, imaju podudaran program uređenja Bosne i Hercegovine kao unitarne građanske države u kojoj bi Hrvati bili majorizirani.

Posebno negativno obilježje njihova zajedničkog djelovanja nalazi se u činjenici da su u svrhu ostvarenja svog političkog cilja spremni koristiti usluge „janjičara“ poput Željka i Ive Komšića.

Općepoznato je da Bosna i Hercegovina ne leži na srcu bosansko-hercegovačkim Srbima i da će je oni potopiti prvom zgodom. Bosansko-hercegovački Hrvati sve manje doživljavaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju državu i, ako se nešto bitno ne promijeni u njenom funkcioniranju, vrlo brzo će doći trenutak kad će im se, kako je ocijenio Haris Silajdžić, definitivno „ogaditi“.

Budućnost Bosne i Hercegovine u rukama je tamošnjih Bošnjaka-muslimana, kojima je njen opstanak najviše u interesu. Na njima je i najveća obveza i odgovornost da rade u tom pravcu. Hoće li u tome uspjeti protivno interesima tamošnjih i Srba i Hrvata?!

 

Bože Vukušić / Facebook