Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je kako će do kraja listopada ili najkasnije u prvom tjednu studenog Republika Srpska ući u proces donošenja odluka u Narodnoj skupštini RS-a “o povlačenju suglasnosti na vojsku i ostalo”, te da je rukovodstvo RS-a spremno za posljedice tih zahvata.

“Mi ćemo do kraja ovog mjeseca, najkasnije u prvom tjednu sljedećeg mjeseca, ući s obimnim dnevnim redom koji će ići za tim da se povuče suglasnost sa vojske, neizravnih poreza koji po Ustavu BiH pripadaju Republici Srpskoj, čak i granice, odnosno upravljanje granicama na prostoru Republike Srpske pripada RS-u, a ne BiH”, rekao je danas Dodik na skupu u Beogradu “Sloboda i samostalnost Republike Srpske”.

Dodik je naglasio da je “veoma zahvalan svojim koalicijskim partnerima koji podržavaju ovakvu politiku”. Navodeći da je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće “izmišljeno kao mjesto odluke i imenovanja svih sudaca u BiH”, Dodik je rekao da će RS vratiti i te ingerencije u nadležnost pravosuđa Republike Srpske.

“Onda ćemo ukinuti i zabraniti rad SIPA-e na prostoru Republike Srpske, rad OSA-e na prostoru RS-a, odbacit ćemo sve nametnute zakone koje je bilo koji visoki predstavnik donio u prošlosti”, kazao je Dodik.

 

M.M.