Gostujući u Dnevniku plus RTV Herceg Bosne, čelnik HDZ BiH i HNS BiH Dragan Čović osvrnuo se na izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića kako su Hrvati prezastupljeni u Federaciji BiH.

- Hrvatski iz federalnog proračuna povlače tek 7 posto sredstava što je mnogo manje nego što nam pripada. I dužnosnika u FBiH imamo puno manje nego što nam pripada. U Federaciji imate bar desetak ministarstava i agencija u kojima nemate ni jednog Hrvata, ili po jednog kojeg su doveli za pokazati, kazao je Čović.

Dodao je kako je odgovarajuća nacionalna zastupljenost Hrvata samo u institucijama na čijem su čelu Hrvati.

- Ravnotežu smo uspjeli očuvati u ministarstvima čijem su čelu Hrvati- to su kultura, financije, pravda, prostorno uređenje, promet,… kazao je Čović.

Upitan zbog čega Izetbegović stalno onda ističe kako su Hrvati prezastupljeni, Čović je kazao kako to čini da bi poslao poruku “evo, pogledajte, dali smo im i previše, ne trebamo im više davati”.

– Nitko ništa nama ne treba davati, ni Izetbegović ni bilo tko drugi. Mi tražimo samo ono što nam po Ustavu pripada, poručio je

Podsjetio kako je to, uz ostalo, pravo da biraju svog predstavnika u Predsjedništvu BiH i svih 17 izaslanika u Klub Hrvata Federalnog doma naroda.

Čović je kazao kako je cilj bošnjačke politike ovladati Klubom Hrvata Parlamenta FBiH, kako bi se uz pomoć jedne trećine u hrvatskom klubu izabrane od strane Bošnjaka ovladali cijelom Federacijom.

-  E to tako neće ići, dodao je.

Istaknuo je i kako je cilj bošnjačke politike da Federaciju BiH izgleda kao glavni grad Sarajevo.

- Oni se vole hvaliti kako imaju džamiju, katoličku katedralu, pravoslavnu crkvu, a u Sarajevu danas živi manje od 5 posto nebošnjaka, kazao je Čović.

Podsjetio je kako se 97 posto dužnosnika u predstavnička tijela bira po građanskom modelu, a samo tri posto po etničkom - a to su Predsjedništvo i domovi naroda.

– Ja sam im rekao - hoćete građansko u Federaciji - napravite onda dvije federalne jedinice, kazao je Čović.

 

M.J.