Uoči posjete Bosni i Hercegovini s američkim diplomatom Matthewom Palmerom direktorica u Europskoj službi za vanjske poslove za Europu i srednju Aziju Angelina Eichhorst, telefonski je razgovarala s Miloradom Dodikom, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, kao i s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Eichhorst je ponovila nedvosmislenu opredijeljenost Europske unije i podršku EU perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, ističući da je što raniji dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi od najveće važnosti.

Odabirom sugovornika Europska unija preko druge po rangu osobe europske diplomacije poslala je nekoliko važanih signala, piše Hrvatski Medijski Servis.

Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović su lideri stranaka koje imaju najveću podršku triju naroda; Bošnjaka, Srba i Hrvata, koji su ustavni temelj, konstituenti Bosne i Hercegovine. EU, preko Angelina Eichhorst, time, nedvosmisleno, pokazuju kako vidi Bosnu i Hercegovinu. Eichhorst, nimalo slučajno, nije nazvala drugu dvojicu članova Predsjedništva BiH- Šefika Džaferovića i Željka Komšića. Umjesto s njima razgovarala je s njihovim šefom- Bakirom Izetbegovićem.

Treći važan signal Angeline Eichhorst je da najave vlasti RS kako će se unilateralno povući iz svih sporazuma o prijenosu nadležnosti s razine entiteta na državnu razinu, iako je to stvar koja zabrinjava Zapad, nije i neće staviti u drugi plan ono što je prioritet EU i NATO-a- izmjene Izbornog zakona kako bi se provele presude Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić. Te izmjene, kojima treba omogućiti da i Hrvati mogu izbarati svoje predstavnike u Predsjedništvo BiH i federalni Dom naroda, ali i omogućiti svima u BiH da se kandidiraju za dužnosti u tim institucijama, treba okončati do kraja ove, neizborne, godine. Što više Eichhorst je naglasila, kako je priopćeno iz EU, da je “što raniji dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi od najveće važnosti”.

Iz izjave Angeline Eichhorst, koja u srijedu ponovo stiže u BiH s američkim diplomatom zaduženim za izbornu reformu Matthewom Palmerom jasno je kako je misija EU i SAD izvršiti pritisak na Dodika da odustane od svojih nemjera da poništi zakone i institucije BiH, na teritoriji ovog entiteta, koji nisu predviđeni daytonskim Ustavom BiH, te da se potom fokus vrati na pregovore o izmjenama Izbornog zakona, koje treba dogovoriti i u Parlamentu BiH usvojiti, do kraja godine.

 

M.M.