Predsjednik SDA Bakir Izetbegović pozvao je u srijedu bošnjačke stranke u toj zemlji da odbiju do sada objavljene prijedloge Matthewa Palmera za izmjene izbornog zakona BiH dok su samom Palmeru iz oporbe predbacili kako je nepodoban za pregovarača jer podupire sumnjive političke projekte.

Uoči dolaska Palmera u BiH, gdje bi on zajedno s ravnateljicom europskog odjela službe za vanjske poslove Europske unije Angelinom Eichhorst s političarima u BiH trebao obaviti novi krug pregovora o izmjenama izbornog zakona, Izetbegović je na adrese čelnika šest stranaka koje smatra potencijalnim saveznicima uputio pismo uz ocjenu da im se valja zajednički suprotstaviti prijedlozima koji, prema njegovom sudu, idu samo na ruku zahtjevima HDZ-a BiH.

Nakon što je Palmer tijekom boravka u Zagrebu u utorak kazao kako bi se valjalo koncentrirati na izmjene vezane za način biranja članova Predsjedništva BiH jer je sada nemoguće postići dogovor o izmjeni uloge parlamentarnih domova naroda, Izetbegović je ocijenio kako se time izlazi u susret samo HDZ-u.

“Jednostranim i neizbalansiranim pristupom se neće riješiti dva glavna problema koja su izazvala višegodišnji zastoj i krizu u BiH – blokada rada državnih institucija koju SNSD (Milorada Dodika) provodi zloporabom Doma naroda na državnom nivou, i blokada imenovanja i popune vlade FBiH i Ustavnog suda FBiH, koju HDZ provodi zloporabom Doma naroda na federalnoj razini a dovest će se u pitanje i provedba presuda Europskog suda za ljudska prava”, ocijenio je Izetbegović.

Predložio je da sedam stranaka nastupi kao jedinstveni blok i ultimativno zatraži da se uloga domova naroda reducira isključivo na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa i da to bude uvjet za bilo kakav paket dogovora o izmjenama izbornog zakona.

Problem izbora članova Predsjedništva BiH riješio bi se pak tako što bi se oni birali neizravno, odnosno u državnom parlamentu.

Prijepore o Palmerovoj ulozi dodatno je potaknula istaknuta članica oporbene Naše stranke Sabina Čudić, zastupnica u parlamentu Federacije BiH, javlja Hina.

Ona je u objavi na svom Facebook profilu u srijedu ustvrdila kako je 2019. postojao čvrsti dogovor o razmjeni teritorija između Srbije i Kosova te kako su iza tog projekta stajali neki od istaknutih američkih diplomata poput Matthewa Palmera, kojega sada zbog toga smatra nepodobnim za posredničku misiju u BiH.

 

M.M.