Derek Chollet, viši politički savjetnik američkog državnog tajnika Anthonyja Blinkena, osvrnuo se na sinoć održani susret u Sarajevu s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem.

"Susreo sam se s predsjedateljem Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem i jednim od zamjenika predsjedavatelja Doma naroda Bakirom Izetbegovićem da bih ih potakao na liderstvo, gradnju povjerenja i ukazao da je funkcionalnost Federacije Bosne i Hercegovine ključna za stabilnost Bosne i Hercegovine i put u Evropsku uniju", naveo je američki diplomata.

>>

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović nakon sastanka poručio je da je razgovarano o ključnim problemima.

"Hitne izmjene Izbornog zakona te ograničene ustavne promjene moraju poštivati prava i ravnopravnost konstitutivnih naroda i izbjeći diskriminacije", napisao je Čović na svom Twitter profilu.

Izetbegović je novinarima nakon izlaska iz rezidencije kazao kako sugovornici iz SAD-a očekuju da naši lideri vode procese.

"Ne mogu reći da ima nešto novo, američki prijatelji su uz nas, ali očekuju da mi vodimo procese i da mi nudimo rješenja", izjavio je.

"Veoma su uporni u tome da gospodin Čović i ja trebamo ponuditi rješenja, tako da smo otprilike na istom na čemu smo bili i do sada", kratko je kazao Izetbegović.

Uz američkog veleposlanika Erica Nelsona u njegovoj rezidenciji na večeri je bio prisutan i zamjenik američkog državnog tajnika i specijalni izaslanik predsjednika SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

 

M.J.