Predsjednik vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović odbacio je mogućnost pojedinačnih razgovora s čelnikom HDZ-om BiH Draganom Čovićem o izbornim prijeporima tijekom skorog susreta s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom u Bruxellesu.

"Ja uvijek mogu popiti kavu s gospodinom Čovićem i gospodinom Michelom, ali da ću razgovarati dalje jedan na jedan s Čovićem - nikada više”, rekao je Izetbegović gostujući u programu BHRT-a. 

Pojasnio je kako će čelnici petnaest stranaka koje imaju zastupnike u državnom Parlamentu BiH u nedjelju 12. i ponedjeljak 13. lipnja biti u posjetu Bruxellesu gdje će razgovarati s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

>>

Europski dužnosnik je nedavno razgovarao u Sarajevu s Čovićem i Izetbegovićem o rješavanju izbornih prijepora o načinu provedbe izbornih rezultata, te ubrzanju europskog puta zemlje. Čelnik SDA sada međutim odbacuje mogućnost takvog formata susreta. Rekao je kako su u ranijim razgovorima o izbornoj reformi oko načina biranja članova Predsjedništva i izaslanika u Domu naroda Federacije BiH bili nerealni zahtjevi HDZ-a BiH i njezina predsjednika Dragana Čovića. Poručio je kako će Čović morati popustiti bošnjačkom političkom bloku. 

“Uvijek je tražio više i previše. I neće to dobiti. Ima promijeniti način kako se odnosi prema nama, prema probosanskom frontu i bošnjačkom. Ima spustiti zahtjev. Ne može dobiti paritete kako je to zamislio”, dodao je.

M.J.