Bivši visoki predstavnik u BiH Carl Bildt prokomentirao je zahtjeve predsjednika RS Milorada Dodika, koji je tijekom sjednice Narodne skupštine RS dao rok od sedam dana da se ponište izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.

>>

Bildt navodi da se ovdje ne radi toliko o Izbornom zakonu, koliko o moći visokog predstavnika da nametne svoje odluke.

- Izgleda kao da je ovaj obračun manje oko Izbornog zakona u BiH, a više oko moći visokog predstavnika da nameće odluke. Ima li puta vani? Ako nema, onda bi tu mogla nastati velika kriza i to ona u kojoj riskiramo da budemo gubitnici - napisao je Bildt, prenosi Dnevni avaz.

>>

Narodna skupština Republike Srpske usvojila nacrt izbornog zakona RS-a

Inače, Narodna skupština Republike Srpske rano jutros je na 12. posebnoj sjednici usvojila nacrt izbornog zakona Republike Srpske - prijedlog narodnih poslanika.

"Usvojen je zaključak Kluba poslanika SNSD o upućivanju nacrta izbornog zakona Republike Srpske na javnu raspravu, koja će biti provedena u roku od 15 dana“, priopćeno je iz Narodne skupštine RS-a.

U razlozima za donošenje ovog zakona navodi se da je njime uređeno da će izbore za organe vlasti u Republici Srpskoj sprovoditi Republička izborna komisija, gradske, odnosno općinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni organi Republike Srpske.

"S tim u vezi, ovim zakonom je predviđeno da se stupanjem na snagu zakona, neće primjenjivati odredbe Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje uređuju izbor poslanika Narodne skupštine Republike Srpske, delegata Vijeća naroda Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, odbornika skupštine grada, odbornika skupštine opštine, gradonačelnika grada, načelnika opštine u Republici Srpskoj, imenovanje organa zasprovođenje izbora za zakonodavni, predstavničke i izvršne organe vlasti u Republici Srpskoj, sudjelovanje pripadnika nacionalnih manjina u izborima za lokalni nivo, zaštita izbornog prava u Republici Srpskoj, pravila ponašanja u izbornoj kampanji i financiranje izborne kampanje u Republici Srpskoj, kao i druge odredbe navedenog zakona koje se odnose na izbore za zakonodavni, predstavničke i izvršne organe vlasti u Republici Srpskoj“, navodi se u razlozima.