Ministarstvo uprave je završilo cjelokupan posao oko provjere potpisa za tzv. referendum o ćirilici. Provjerili su potpise i podaci su proslijeđeni Državnom zavodu za statistiku (DZS), doznaje narod.hr.


“Provjera uzorka je gotova, podatci su proslijeđeni Državnom zavodu za statistiku i po primitku izvješća DZS  ćemo obavijestiti Vladu Republike Hrvatske”, izvijestili su iz Ministarstva uprave.

U trenutku objave informacije iz Ministarstva uprave nije bilo moguće doznati točan broj prebrojanih potpisa za tzv. referendum o ćirilici, kao niti je li ih dovoljno prikupljeno.

Vlada je 24. travnja na prijedlog ministra Arsena Bauka zadužila Ministarstvo uprave i Zavod za statistiku da provjere potpise za tzv. referendum o ćirilici.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara je u još prosincu prošle godine prikupio i Saboru predao više od 650 tisuća potpisa kojima se traži raspisivanje referenduma na kojem bi građani odlučili o prijedlogu da pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika nacionalne manjine ostvaruju u sredinama u kojima čine više od polovice, umjesto sadašnje trećine stanovništva.

Da se od Vlade zatraži provjera tih potpisa Saboru je predložio Odbor za Ustav, a vladajući su najavili da će u drugoj fazi referendumske procedure, nakon provjere potpisa, od Ustavnog suda zatražiti da ocijeni ustavnost predloženog referendumskog pitanja.

 

M.M.