Na središnjem djelu proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u Čavoglavama okupilo se i ove godine preko 100.000 ljudi. Nazočne je prigodnim riječima pozdravio i Dario Kordić.


Proslava je počela prijepodne u župnoj crkvi sv. Ilije u Kljacima, gdje se služila sveta misa. Organizatori na čelu s pjevačem Markom Perkovićem Thompsonom su nakon mise u župnoj crkvi otišli u Knin, nakon čega su se vratili u Čavoglave gdje se cijeli dan održava kulturno- umjetnički i sportski program.

Tijekom dana u Čavoglavama su nastupili  tamburaši i brojni KUD-ovi, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Poljske te Njemačke. Među ostalima su se isticali pripadnici viteške udruge “Kumpanija” iz Smokvice na Korčuli, kao i defile preko 500 bikera iz cijele Hrvatske koji su svoje motocikle vozili na relaciji Drniš-Čavoglave.

U Čavoglave je iz srednje Bosne pješice stigla skupina Thompsonovih prijatelja.

Središnji dio proslave započeo je u 21 sat ispred crkve Hrvatskih mučenika u Čavoglavama, gdje se održao veliki koncert na kojem su nastupili Marko Perković Thompson, Mate Bulić, Opća opasnost i Miroslav Škoro. Nakon koncerta uslijedio je i spektakularni vatromet u čast Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te hrvatskih branitelja.

Kordić: Čavoglave su putokaz kojim bi trebala ići Hrvatska

I ove je godine proslavi u Čavoglavama nazočio šibenski biskup Ante Ivas. Uz biskupa Ivasa u Čavoglavama je bila i članica građanske inicijative “U ime obitelji” Željka Markić, generali Ljubu Ćesić Rojs i Rahim Ademi, Zvonimir Šeparović, te Dario Kordić sa obitelji i skupinom prijatelja, koji se prigodnim riječima, praćen ovacijama, obratio nazočnima tijekom koncerta.

- Ovo je veličanstveni skup. Čavoglave su putokaz kojim bi trebala ići Hrvatska. Ovdje su Hrvati iz Hrvatske, ali i iz Bosne i Hercegovine, te inozemstva. Mi imamo jednu domovinu u dvije države. Hrvatski se političari trebaju odreći idola, a posvetiti se Bogu. To je način na koji će naša Domovina izaći na pravi put - rekao je Kordić uz pljesak i odobravanje publike. Okupljene je pozvao na zajedničku molitvu i poveo Očenaš.

Inače, Dario Kordić je tijekom dana nazočio i proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u Podstrani kod Splita, koju su organizirali Turistička zajednica općine Podstrana i Udruga „Oluja“.

Proslava u Čavoglavama, u organizaciji Marka Perkovića Thompsona i njegovih prijatelja, održava se 11. godinu zaredom i po običaju je protekla bez incidenata.

 

M.M.