Na adresu naše redakcije stiglo je pismo hrvatskog branitelja Pere Jurića, koji nam s ogorčenjem i revoltom priča o svojim problemima i teškoćama prilikom potražnje za kreditom. Pišite nam i vi o vašim problemama, idejama i željama te nam šaljite vaše konstruktivne prijedloge, kritike i reagiranja.


Ovo je rubrika omišljena kao glas čitatelja, glas HRvatskog svijeta. A sad pismo gospodina Jurića, kojeg je hrvatska birokracija stavila pred neriješiv problem. Sve one koji gospodinu Juriću mogu ponuditi pomoć po ovom pitanju, molim da nam pišu na adresu redakcije:


Hrvatski sam branitelj i liječim se od PTSP-a, a u mirovini sam od 2006 godine. U HV-u sam bio od 1991 god. (lipanj) – 2006
(studeni).  Odlazim u Hrvatsku Poštansku Banku (preko koje dobivam mirovinu na tekući račun) tražiti kredit u iznosu od 1000 EURA na godinu dana, a gospođa na šalteru za kredite kaže da prikupim sljedeće dokumente za kredit (umirovljenički nenamjenski kredit koji je bio kao ponuda): potvrda HZMO, mjenica, OIB kopija, osobna iskaznica kopija.

Službenica mi zatim kaže da će kredit biti riješen za dva-tri dana, međutim to je potrajalo 15 dana. Ja zatim odem u vezi kredita pitati kad će biti riješeno, a  službenica mi objasni da tek u 2. mjesecu (veljača), zbog neki novi uvjeta kreditiranja pod kojim mene ne bih trebalo ticati jer sam ja predao zahtjev po starim uvjetima.

Nisam mogao čekati drugi mjesec te zamolim da mi vrate papir koje sam predao i odmah su mi
vratili.  Ostao mi je veliki upitnik zašto toliko čekanje te novi uvjeti i "što se oni mene tiču"! Odem se zatim raspitati za kredit u "Volksbank banku", isto tako nude nenamjenske umirovljeničke kredite te za dva –tri dana sve gotovo, isti uvjeti i kreditiranja.

Službenica banke kaže da donesem slijedeće dokumente potrebite za kredit:  potvrda HZMO, OIB kopija, osobna iskaznica kopija, rješenje mirovine kopija, potvrde primanja zadnja tri mjeseca -banke
gdje imam tekući račun. Nakon tri dana me zovu da ne mogu realizirati kredit zbog nekakvog «  rizika police », ništa mi nije bilo jasno u tom trenutku , a odmah sam pitao da li mogu doći po papire od
kredita te mi je rečeno  da mogu.

Odem odmah do Volksbank banke i pitam službenicu zašto ne mogu realizirati kredit i što im znači « rizik police », te mi reče da sam u rizičnoj grupi za kredite zbog mojeg oboljenja pitam da mi objasni točno što to znači nije mi znala reći samo reče da je tako komisija kreditiranja donijela odluku. Pitam zašto mi nije odmah na početku rekla kad sam donio dokumentaciju o tom «riziku police» . Samo je šutjela.

Ništa mi nije jasno pokupim papire i izađem van , zbunjen u svim tim nejasnoćama. Pitam se sad kakva je to politika pojedinih banaka (možda i pojedinih službenika?) Pitam se dali sam stvarno toliko rizičan sa svojim oboljenjem ? Pitam se zašto toliko problema zbog jednog kredita od 1000 EURA, dok su neki dobivali milijune kuna kredita bez toliko problema. U čemu je kvaka?

Pitam se kakve su ovo promocije kredita za umirovljenike od strane pojedinih banaka - možda nisam ona vrsta umirovljenika koja njima odgovara? Pitam se zašto odmah ne kažu za tu «rizičnu
policu» kod predavanja dokumentacije ? Pitam se možda zato što sam branio Hrvatsku u ratu, dok su «lopovi» iza leđa krali?

Ne znam, pokušajte mi vi odgovoriti ....