U tv-emisiji 'Izaberi zdravlje' prva dama hrvatske vlade, Sanja Musić Milanović preporučila je hrvatskim građanima neke namirnice koje bi trebale biti sastavni dio njihove zdrave i hipotetski gledano čak i jeftinije prehrane. Posebno mjesto među takvim namirnicama zauzima crni kruh koji je, kako kaže naša Sanja, nešto malo skuplji od bijeloga…ali puno zdraviji.

No, Sanja Musić Milanović, dr. sci., ima rješenje i za taj problem, ta, navikla je ona, valjda, kod kuće kako se i na skupim artiklima može uštedjeti. Ali, ne radi se samo o štednji, u pitanju je i kvaliteta i zdravlje radnog naroda; dakle, školovana Sanja zna kako će 'jednim udarcem ubiti tri muhe': štednju, kvalitetu i zdravlje!

„Kada se kaže da je crni kruh kojeg mi(iz vlade?, o. a.) preporučujemo skuplji od bijelog, inicijalno jest skuplji, no crni kruh možete naprosto rezati na tanje šnite“…i ušteda je tu, dupla! „To je jeftinije i zdravije, a kada je dehidriran, sutradan, još je kvalitetniji za jesti. Trebamo razbiti mit o tome da je pravilna prehrana skuplja, ona je jeftinija jer trebate pojesti manje hrane“, kazala je Sanja Musić Milanović, bistroumna premijerova supruga.

Švabe doduše imaju jednu drugu, pragmatično-dijetalnu izreku: 'friss die Haelfte'(u prijevodu znači: žderi pola!)!

Nastavimo tom Musićkinom logikom: -Treći dan crni kruh(ustvari bijeli samo obojen!, o. a.) će još više dehidrirati, dakle, bit će još tvrđi pa ga penzići sa socijalnim 'gebisom' više neće moći ni gristi nego će ga tek dugo, dugo i štedljivo 'cuclati' što bi bila daljnja velika ušteda na ionako nerazumnoj potrošnji …hrvatskih umirovljenika.

-Četvrti dan kruh gubi i 'zadnje kapi vlage', postaje tvrd poput kamena pa se po potrebi može upotrijebiti i kao hladno oružje po onoj biblijskoj: tko tebe kamenom ti njega starim, dehidriranim crnim kruhom…tvrdim poput kamena.

Eto, genijalno rješenje premijerove supruge Sanje Muslić Milanović kako bi se Hrvatska na crnom kruhu mogla izvući iz recesije: -Jedite jedan dan star crni kruh pažljivo izrezan na tanke, tanke šnite pa će vam i skuplja hrana biti jeftinijom, a ušteda će biti dvostruko veća kad jedete dvostruko manje…..a to je i puno zdravije, pogotovo za penziće!

Uistinu, genijalno! Nego, ako je crni kruh dobar za zdravlje to u neku ruku znači da je i ekološki prihvatljiv pa bi se 'resor crnog kruha' mogao prebaciti u nadležnost ministarstva zaštite okoliša Zmaja od Jaske, Mihaela Zmajlovića, koji upravo zbog silne štednje 'svoje krpice' seli u veličanstveni Zagreb-Tower, na 22. kat s pogledom-Zagreb na dlanu!

E sad, u prizemlju velebnog Tower-a Zmaj od Jaske bi mogao otvoriti jedan dučančić pa prodavati crni kruh a od dobivene marže platiti skupi parking za svojih 17 raskošnih, limenih kočija!

 

Damir Kalafatić