Na dan, 18. studenoga, kad se Vukovar i Škabrnje, baš kao i cijela Hrvatska, prisjećala srpske i ine agresije, a poglavito na desetine tisuća poginulih i ranjenih, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić odlikovao je Srpsku akademiju nauka i umetnosti (SANU) Sretenjskim ordenom prvog reda, najvišim odličjem Republike Srbije, rekavši da je to odavanje časti svim dosadašnjim članovima te institucije.

Inače, to odlikovanje dodjeljuje se (i dodijelit će ga) 15. veljače, na Dan državnosti Republike Srbije, ali Nikolić je namjerno to tamošnjim akademicima priopćio danas na njihovoj skupštini, što nije ništa drugo nego još jedna poruka Hrvatskoj i Hrvatima – nastavljamo velikosrpsku politiku!

Naime, ova je institucija ovo priznanje dobila za „stvaranje, očuvanje i obnavljanje suvremene srpske države“ te i zbog toga što je „ispisivala povijest svoje zemlje, osobito u udžbenicima i povijesnim čitankama“.

A Nikolić i sam sudionik srbijanske agresije na Hrvatsku itekako zna da je baš iz SANU među ostalim „izašao“ i „Memorandum SANU“, strateški program srpske inteligencije, koji je odredio smjer i rješenja srpskog pitanja unutar SFR Jugoslavije. Taj dokument ni malo ne odstupa od već poznatih velikosrpskih programa („Načertanije“, Srbi svi i svuda, itd. i tako redom). S tim dokumentom poglavito se služio (bio mu je „putokaz“) i ratni zločinac Slobodan Milošević, tim više što je ta ideja članova srbijanske akademije velikim dijelom bila i uzrok rata u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i na Kosovu. Nakon što su izgubili sve ratove, Srbi su izmislili i „Drugi Memorandum SANU“, koji također poziva Srbe „ma gdje bili“ da se pripoje matici Srbiji, što nije ništa drugo nego „tiho“ spremanje na možebitni još jedan rat i krvoproliće – sve za veliku Srbiju!

Činjenica je da naši susjedi mogu odlikovati koga i kada žele, ali je isto tako istina – vidljiva iz zrakoplova – da to nije ništa drugo nego još jedna provokacija, pa čak bi se moglo reći i neka vrsta „odgovora“ Hrvatskoj što je za jednog od savjetnika u Oružanim snaga imenovala Junaka Domovinskoga rata, general pukovnika Ante Gotovinu!

No, kako bilo da bilo, oni koji su smišljali rat, kao SANU, nikako ne zaslužuju najviša odličja, a još manje da im se ona „daju“ 18. studenoga, na dan kad Hrvatska pati i žali za iznimno velikim brojem nevinih ljudi - stradalih od Srba.

SANI bi 18. studenoga više pristala „optuženica“ nego i obična zahvalnica.

Ali, Srbi ko Srbi, opet „plivaju uzvodno“!

 

Mladen Pavković