Ono što smo očekivali da će se dogoditi nakon otvorenja izložbe „Jasenovac - pravo na nezaborav“ u Ujedinjenim narodima to se i dogodilo. Ta izložba koju su postavili Srbi, a otvorio je Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Republike Srbije, na kraju se pretvorila u optužbe protiv Hrvatske. 

Naime, „Mali Sloba“, kako ga zovu, među ostalim je rekao da ova izložba prikazuje istinu o holokaustu i genocidu koji se odvijao u logoru Jasenovac i drugim logorima smrti na teritoriji NDH nad Židovima, Srbima i Romima. Zločine nad Hrvatima, kojih je također bilo i u ovom logoru naravno ne spominje.

Kad su ga pitali, je li bi trebalo organizirati sličnu izložbu i za Srebrenicu, Dačić je istaknuo da su te dvije stvari neusporedive i da postavljanje takvih pitanja predstavlja relativizaciju zločina koji su počinjeni prema Srbima. (sic!).

-„Srbija je uvijek bila za istragu zločina koji su počinjeni u ratovima devedesetih, ali to ne može da se mjeri sa ovim brojkama, jer je ovdje riječ o stotinama tisuća ljudi u sistematskom genocidu“ - lagao je Dačić, jer u Jasenovcu je stradalo ipak mnogo manje osoba, što naravno ne umanjuje ustaške zločine.

Pozvao je i Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade RH, da ode u Jasenovac i tamo se poklonili stradalima i da jasno kaže tko su žrtve i je li ih bilo 50, 100 ili 700. Isto tako, spomenuo je da srpski narod ima dovoljno smjelosti, hrabrosti i morala da sagleda svoje greške u prošlosti, da kazni, uhiti i osudi one koji su vršili zločine nad drugim narodima. (Da pukneš od smijeha!)

Dačić je zamjerio Hrvatima što i danas „prisvajaju“ Nikolu Teslu, a prema njegovim riječima, ubijali su i članove njegove obitelji!

Na riječi šefa srbijanske diplomacije odmah se nadovezao i mladi četnik, ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin. Rekao je: „Onaj tko pokušava sakriti Jasenovac, taj sutra slavi Oluju, a onaj tko pokušava sakriti ustaške zločine, taj ponovno obnavlja ustaše u Hrvatskoj koju danas vidimo!“ Naglasio je i da su se sve zemlje koje su imale takvu nacističku prošlost sa njom i razračunale, osim – Hrvatske te da je naša država jedina u Europi u kojoj se antifašisti moraju izvinjavati fašistima!

Što „malom i velikom Slobi“ odgovoriti na sve to? Majstorski su iskoristili gostoprimstvo Ujedinjenih naroda da prikriju zločine koje su Srbi obavljali tijekom Domovinskog rata, ali i ne samo njega, te im je glavni cilj bio, vraćajući se 75 godina natrag, sakriti i prikriti Srbiju kao agresora na Republiku Hrvatsku. Sve po onom- napad je najbolja obrana!

Da su htjeli drugačije onda ne bi ustašku državu povezivali s današnjom.

Nakon ovih podmetanja i cirkusa, za prvu ruku bilo bi dovoljno Dačića i Vulina proglasiti nepoželjnim osobama u Hrvatskoj, ne zbog holokausta, već zbog njihovih laži, kleveta i uvreda te preokretanja povijesnih činjenica, a najviše zbog toga što su jednu izložbu smišljeno iskoristili da Hrvatsku u svijetu predstave kao fašističku državu, a Srbiju kao zemlju koja luk nije jela ni mirisala.

Sve dok se ne ispriča, srpski politički vrh nema što tražiti u Hrvatskoj, a još manje predsjednica Republike i predsjednik Vlade RH „tamo daleko“!

 

Mladen Pavković