Saborski zastupnik SDP-a, Fred Matić, koji više ne koristi svoje ime Predrag, ovih je dana u jednom dnevnom listu otvorio svoje srce i ispričao kako mu je bilo u Saudijskoj Arabiji, kao voditelju delegacije Hrvatskog sabora, koja je posjetila tu zemlju.

Bivši Predrag, inače i nekadašnji žalosni ministar branitelja, kaže da su ih već u zračnoj luci u njihovu glavnom gradu Rijadu dočekali kao – Tita, da se osjećao kao prava zvijezda, da je domaćinima poklonio dresove hrvatske nogometne reprezentacije te da mu je bilo iznimno vruće.

Zatim je rekao da je po povratku s jednog izleta u toj dalekoj zemlji – rasplakao saudijske domaćine.

A kako i ne bi, a to je objasnio ovako:

-          Za vrijeme Domovinskog rata za svoje junaštvo i uništenje srpskih tenkova dobio sam odlikovanje reda kneza Domagoja s ogrlicom. Naravno da to odlikovanje uvijek ostaje meni, ali tu medalju poklonio sam šefu saudijskog izaslanstva dr. Abdullahu Humudu Al Harbeyu. Kada sam mu to predao, kazao sam mu kako bih volio da dio mene ostane pet tisuća kilometara od moje domovine Hrvatske – kazao je Matić dodajući da su Saudijcima na te riječi potekle suze, a najviše ženama.

Kad smo to pročitali, Matić ni ne zna da su i nama potekle suze. Ovo mu je odlikovanje dodijelio bivši predsjednik države Stjepan Mesić. Fred ih ima još, barem devet-deset, ali i veliki broj priznanja, nagrada i zahvalnica, manje-više sve za junaštvo (?) u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu.

Ima navodno, kao „običan vojnik“ (!), pet puta više odlikovanja i drugih priznanja nego „svi“ zapovjednici obrane Grada Vukovara!

To nije mala stvar.

Međutim, postavlja se pitanje (po tko zna koji put) tko ga je predložio za ovakvo visoko državno odličje ili još bolje kakvo je s tim u svezi obrazloženje, baš kao i za druga odličja koja je (ne)zasluženo primio? Dobio je on i Red hrvatskog križa, koje su dodjeljuje pojedincima koji su u ratu bili teško ranjeni!

Gdje je i kada taj bio „teško ranjeni“?

Za Predraga, odnosno Freda neki njegovi suborci kažu da nije i nikada nije bio „uništavač srpskih tenkova“, jer da jeste vjerojatno bi o tome bilo govora i u tv serijalu „Heroji Vukovara“, u kojima se opisuju ratna događanja u Vukovaru, a njegova malenkost se ne spominje niti u jednoj od deset epizoda!?

Kako uostalom i po kojim kriterijima jedan Matić može imati više odličja za junaštvo od Marka Babića i niz drugih Junaka Domovinskog rata u ovome, ali i drugim gradu i mjestima?

Ovim činom („za rasplakati“) ova je ratna „junačina“ pokazao i dokazao da mu ni odličje za hrabrost „ništa ne znači“, jer „na lageru“ ima toga „koliko treba“, pa ih za razliku od istinskih hrvatskih branitelja, koji za svoje zasluge nisu dobili ni najobičnije „hvala“, a kamoli državno odličje, može dijeliti i po svijetu, a poglavito onima koji ne poznaju prije svega njegov ratni put.

-          I ja bih Saudijcima poklonio svoje „odličje“, a to je invalidska štaka, koja me jedino podsjeća na 1500 dana koje sam proveo u ratu – rekao nam je jedan ogorčeni i stradali hrvatski branitelj, koji jedva proživljava, kad je čuo za Matićevu gestu.

Mladen Pavković