U Zagrebu se održava dvodnevni 24. izborni kongres Europske pučke stranke (EPP), kojem nazoči više od 2000 sudionika iz 40 zemalja. S brojim političarima došli su i brojni novinari.

Raspravljalo se uz ostalo o jačanju pozicije EPP-a kao obitelji demokršćanskih stranaka na desnom centru te politikama koje su usmjerene na izazove budućnosti.

Ali... nigdje ni riječi o tome da su (barem neki) visoki političari barem zastali kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu (svi su prolazili pokraj njega), a još manje da je netko od njih zapalio svijeću za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje.

Mogla je barem jedna delegacija „skočiti“ do Vukovara, Škabrnje ili Knina, gdje se baš ovih dana obilježava velikosrpska okupacija hrvatske države.

Pored toga, znaju li „pučani“ da hrvatske majke još traže gotovo isto toliko sinova i kćeri, odnosno svojih najmilijih, koliko je otprilike njih i bilo na ovom veličanstvenom skupu?

Da je samo netko javno progovorio o ovoj temi, možda bi to imalo i neki kakav-takav utjecaj na Republiku Srbiju da nam pomogne u traženju ljudi koji su nestali u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskog rata.

Ne znamo je li se i u drugim državama prigodom dolaska visokih političara nitko ne sjeti njihovih velikana? Hrvatska je ne tako davno izašla iz rata, rane su još svježe, pa je bio red da se i prigodom ovakvih skupova netko osvrne na našu tešku, ali i ponosnu hrvatsku povijest.

Da se ne zaboravi!

 

Mladen Pavković