U zadnje vrijeme iznimno veliku pozornost u pojedinim medijima dobivaju „kulturne i zabavne ličnosti“ koje su u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata izigravali mirotvorce, odnosno dezertirali ili ostali Jugoslaveni.

Sada se u Večernjem listu (21.11.2020.) na nekoliko stranica (sic!) pojavila velika ispovijest notornog glazbenika Darka Rundeka, koji zadnjih 30 godina uglavnom živi od bivše „slave“.

Kad su ga pitali, zašto je 1991. otišao u Pariz, odgovorio je:

- Godine 1990. i 1991. u Zagrebu su bile nepodnošljive. Pojavili su se luđaci koji su pred tisućama ljudi urlali gluposti na koje bi im se još prije par godina smijali ili ih strpali u ludnicu. Odjednom se više nitko nije usudio reći car je gol. Taman je hipokrizija vezana uz KPJ ideologiju jenjala, kad se nova nacionalistička razmahala. Pokušao sam napraviti s Caprijem i Zeksom album Haustora „Dovitljivi mali čudaci“, ali nisu bila vremena za muzička istraživanja niti za poeziju u uskogrudnosti i agresivnosti. U Parizu je 1991. rođen moj sin Vid i moje mjesto bilo je uz Sandu i njega. Ali svake godine dolazili smo u Hrvatsku. Posvetio sam se kazališnoj glazbi i činilo mi se da je s pjevanjem na rock-sceni gotovo…“- odgovorio je Rundek, kojeg se sjećamo i kao urednika na Radio Brodu, koji je bio smješten na jednom plovilu usidrenom u talijanskoj luci Bari i s kojeg je u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskog rata „navijao“ za Jugoslaviju i navodno uz ostalo svirao srpskim i inim četnicima.

Također ga pamtimo i kao glazbenika koji je sa svojom grupom Haustor bio jedan od prvih i značajnijih hrvatskih glazbenika koji su održali nekoliko velikih koncerata u Beogradu (2000. godine).

E, sad se postavlja pitanje, kako taj muzikant i na određeni način ratni dezerter (r. 1956. u Zagrebu) može sve one koji su branili i obranili Hrvatsku nazivati luđacima i urlatorima, dok sebe valjda nikada još nije pogledao u ogledalu?

Pored toga, ovo što je uz ostalo izgovorio Rundek (koji gotovo više ništa ne predstavlja ni u hrvatskoj zabavnoj glazbi) u svakom slučaju spada u „rubriku“ – uvrede i klevete.

Pa, dosta je da svaki muzikant bez ikakvih posljedica može pljuvati i bljuvati i po ljudima koji su dali svoje živote za Hrvatsku, koja je i sada siguran dom i ovakvim (čudnim) tipovima!

 

Mladen Pavković