Na nedavno održanom i slabo posjećenom prosvjedu protiv postojećeg modela podržavanja zdravlja tijekom trudnoće, posebno se istaknula političarka SDSS-a Anja Šimpraga koja je ujedno i potpredsjednica Vlade. Iako je ona dio vladajuće koalicije i obnaša vrlo značajnu funkciju u Vladi, sudjelovala je na prosvjedu zajedno sa strankom "Možemo" koji su tražili ostavku HDZ-ovog ministra.

Iz takvih aktivnosti se jasno pokazuje ono što je nekima vidljivo već duže vrijeme, a to je da SDSS ima potpuno drugačije ciljeve od HDZ-ove vlade. Je li moguće da je Šimpraga na tom prosvjedu bila slučajno, ne prepoznavajući kakav znak političkoj javnosti šalje svojom nazočnošću i parolama. Nije jasno kako Plenković može tolerirati ovakvo izvikivanje ostavke svojim ministrima iz to baš od potpredsjednice svoje Vlade.

Za vrijeme okupatorske tzv. SAO Krajine, brojni srpski stručnjaci koji su sada članovi SDSS-a nisu razvijali medicinske znanosti na okupiranom području.

Možete li se sjetiti ijedine pozitivne stvari njihove okupatorske tvorevine. Da li vam je poznat neki medicinski fakultet kojeg je osnovala tzv. SAO Krajina? Znate li za neko medicinsko otkriće na nekom znanstvenom laboratoriju SDSS-a? Da li su današnji suradnici dr. Pupovca ili Šimprage s okupiranih područja osnovali neki klinički bolnički centar? Radili su neke sofisticirane zahvate, operacije, razvijali lijekove i cjepiva?

O njihovoj razvijenosti u tzv. SAO Krajini dovoljno govori da uglavnom nisu imali niti struje, a današnja velika prosvjednica Šimpraga je bila poznata jedino po vožnji traktora. Radi navedenog se možemo zapitati je li Šimpraga ikad bila na nekom prosvjedu u tzv. SAO Krajini i da li je tamo izvikivala da želi ostavku sekretara zdravstva? Da li je tamo prosvjedovala protiv nerazvijenog zdravstva?

Ako tamo nije prosvjedovala, znači li to da je podržavala tzv. SAO Krajinu?

A sada ne podržava Vladu RH? Poznati su okrutni slučajevi napada srpskih paravojski na trudnice i žene kao pokazatelj najniže primitivnosti SDSS-ovih sljedbenika. Ali tada niti Šimpraga niti njen dr. Pupovac nisu prosvjedovali protiv stranačkih drugova koji narušavaju zdravlje trudnica i žena. Doista nije jasno kako je Šimpraga odjednom došavši u Zagreb postala tako osjetljiva za zdravlje hrvatskih žena, a raniji potezi njenih sunarodnjaka prema trudnicama i ženama uopće ju uopće zabrinjavali.

Pokušajte si zamisliti kakve bi metode odobravala ordinacija dr. Pupovca kada bi on i njegova pomoćnica agronomkinja Šimpraga savjetovali kakvo bi trebalo biti zdravlje hrvatskih žena? 

 

A. R.