Kako se rezultati izbora polako slažu, sve je jasnije kako pobjednici izbora SDP, SNSD; SDA i HDZ BiH teško mogu složiti koaliciju. SNSD je izričit da neće sa SDP-om. Iz Čovićevog HDZ-a BiH sve više je zajedljivih izjava prema Zaltku Lagumdžiji, posebno nakon najave iz SDP-a da će Lagumdžija biti novi državni premijer. Imajući u vidu da je SDP već uzeo i hrvatsku fotelju u Predsjedništvu, te da bi mjesto predsjedatelja Vijeća ministara u ovom mandatu, po principu rotacije, trebalo pripasti Hrvatima, Čovićeva frustracija je razumljiva.

Također njegovi dobri odnosi s Dodikom nikad nisu poljuljani, te je s obje strane već više puta potvrđeno da su jedni drugima poželjni partneri na državnoj razini. Iz SNSD-a su također na Lagumdžijine apetite, kad je u pitanju premijerska fotelja, poručili da to mjesto koje treba pripasti Hrvatima ili ako se neće poštovati princip rotacije, onda SNSD-u koji ima najaviše mandata u Parlamentu BiH.
- Mislim da je pošteno da idući predsjedatelj Vijeća ministara bude iz reda hrvatskog naroda, posebno poslije ove prijevare sa Željkom Komšićem. Slična prijevara pokušana je i u RS-u s Mladenom Ivanićem, kako bi Bošnjaci imali sva tri svoja člana Predsjedništva, ali nije uspjelo. Lagumdžija od nas neće dobiti podršku, podržat ćemo Dragana Čovića, izjavio je jučer Dodik, te je dodao kako smatra da vlast na državnoj razini neće biti formirana prije veljače.

Tko će u oporbu


Ovakve izjave najviše idu u prilog tome da bi SNSD ili SDP, ako se nastave ovako ponašati, mogli otići u oporbu.Nemogućnost postizanja dogovora ovih stranaka otvara, međutim, mogućnost jedne nove koalicije, koja se spominjala i u predizbornoj kampanji, a o kojoj je Dnevni list već pisao. Okosnicu te koalicije činile bi SDP i SDA čija suradnja je već izvjesna, te Koalicija HDZ 1990.-HSP. Ove stranke mogle bi ući zajedno u vlast u Federaciji i nekim županijama, a moguće i na državnoj razini eventualno uz podršku SDS-a i PDP-a. Ovu koaliciju ljevice i desnice mogli bi nazvati i “Valter-wolf” koalicija, jer je slogan “Vratit će se Valter” bio jedna od okosnica SDP-ove kampanje, a s druge strane  logo desničarskog HSP-a je crno-bijeli vuk.

Nova koalicija


Da  “Valter-wolf” koalicija nije nemoguća, potvrđuje i izjava Sulejmana Tihića koji kaže da neće dopustiti Draganu Čoviću da ga ucjenjuje.
- On nije u poziciji ucjenjivati SDP i SDA pričama o Mostaru kao stolnome gradu, “trećem entitetu”, itd. Ako s tom retorikom i politikom nastavi, sigurno neće imati partnera u SDA. Ja to mogu već sada kazati i bit ćemo prisiljeni tražiti izlaz u drugoj opciji, poručio je Tihić, dodajući da Koalicija HDZ 1990.-HSP ima dovoljno parlamentarne snage da se s njima može konstituirati vlast u Federaciji.

Da je ova opcija u mogućnosti, svjedoče i Čovićevi pozivi na svehrvatsku koaliciju, te izjave kako bi za Hrvate bilo pogubno da neke hrvatske stranke uđu u nove alijanse i na taj način prodaju nacionalne interese.

Ovakvi potezi, kao i upozorenja da bi HDZ BiH kroz Dom naroda Federacije mogao blokirati formiranje vlasti ukoliko oni ne budu dio nje, jasno govori da postoji realna šansa da se vlast formira bez ove stranke, a s HDZ-om 1990. i HSP-om kao partnerima s hrvatske strane.

Loši odnosi

Uzmu li se u obzir i loši odnosi Čovićeve i Tihićeve stranke zadnjih godinu dana od krize u Federaciji do krize u Gradu Mostaru, vrlo je moguće da Tihić potraži partnere na drugoj strani. Već se duže vrijeme govori kako SDA, kao vodeća politička stranka u Bošnjaka, ostvaruje mnogo bolje odnose s HDZ-om 1990. i HSP-om, a dokaz je i više bilateralnih sastanaka predsjednika navedenih stranaka. Kulminacija sukoba dojučerašnjih vjernih partnera SDA i HDZ-a BiH dogodila se upravo u osvit predizborne kampanje i kada su u pitanju sporovi oko rukovodstva nad HT-om, ali i koridora Vc kroz Hercegovinu, kada je doslovno započeo prikriveni 'rat' dviju stranaka.

U međuvremenu je blokiran i rad federalne Vlade što je bio dodatni argument SDA da potraži druge partnere na hrvatskoj političkoj sceni. U svemu se sada kao treći element pojavljuje i SDP, čiji su se pomirljivi tonovi prema SDA mogli primijetiti u više navrata. Da se u okviru nove vlasti u državi na SDP gleda kao na jedan od ključnih čimbenika, pokazuje i podrška međunarodne zajednice ovoj stranci.
U provedbi plana formiranja nove koalicije određenu bi ulogu trebale imati i neke druge stranke poput Narodne stranke Radom za boljitak i Naše stranke. Ove bi političke opcije svojim mandatima u nekim ključnim odlukama i potezima trebale pomoći uspostavi i funkcioniranju koalicije. Naime, jasno je kako dvije navedene stranke u većoj mjeri više naginju politici koju zastupaju SDP, HDZ 1990.-HSP BiH te SDA.

Ovo međutim nije jedina varijanta, a tek nam predstoje dugi i teški pregovori o formiranju vlasti kako u državi, tako i u županijama i Federaciji. Izgleda da se Valter ipak vratio, a hoće li i kome “j…. mater” kao što to kaže refren pjesme Dubioze kolektiv koja je u Sarajevu pred izbore bila hit, ostaje za vidjeti.  

Dnevni list

 

Vezani članci:

Mogu li Komšićevi navodni oponenti na vlast dovesti Zlatka Lagumdžiju?

SKANDALOZNO: Tajni plan SDP-a, SDA, HDZ1990 i HSP BiH: Nova Alijansa za BiH

Kolumna Petkom Ilije Zovka: Svehrvatskom koalicijom do savezne jedinice u BiH

Zoran Tomić: Koalicija (Alijasa) ravna izdaji naroda