Mediji u BiH intenzivno se bave mogućim postizbornim "slagalicama" vlasti na svim razinama. Tako. portal Dnevnik.ba, pišući o događanjima iza političkih kulisa tvrdi da su u tijeku intenzivni razgovori  dužnosnika političkih stranaka, kako onih koje su osvojile najviše glasova, tako i dužnosnika stranaka koje su izgubile izbore. Riječ je zapravo o neslužbenim kontaktima kojima se "ispipava puls", o mogućnosti sastavljanja koalicije na razini BiH, koja bi iz buduće vlasti isključila Dodikov SNSD i Čovićev HDZ BiH.Sugovornici na temelju čijih je izjava rađena ova analiza kažu kako je činjenica da je koalicija SNSD- SDP, stranaka koji su osvojili najviše glasova na izborima skoro "nemoguća varijanta". Najagilniji u nagovaranju SDP-a i SDA, da se otvore razgovori o mogućnosti stvaranja koalicije koju bi činili PDP, SDS, SDA, SDP, Narodna stranka radom za boljitak, HDZ1990 i HSP, je lider PDP-a Mladen Ivanić, koji je zahvaljujući potpori Bošnjaka zamalo ušao u Predsjedništvo BiH.

-Točno, je da je Ivanić zvao neke dužnosnike, ali ne naše stranke. To su bili neslužbeni kontakti oko mogućnosti koalicije bez HDZ BiH i SNSD-a. On nastoji nagovoriti SDS da prihvati takvu opciju, a SDS-u koaliciju istvovremeno nudi i Dodik, kazao je tajnik Glavnog stana HSP-a Željko Aasić.

Sudeći prema Asićevim riječima, HSP BiH, koji u Palamentu BiH ima jednog zastupnika, još uvijek nije zauzeo stav hoće li sudjelovati u vlasti, s kim i pod kojim uvjetima, ili ići u oporbu, te da će odluku o tome donijeti Predsjedništvo ove stranke, koje će se sastati u utorak.

-Nas prije svega zanima koordiniranje između hrvatskih stranaka i politički okvir, a ne neka mehanička koalicija, inače mi idemo u oporbu, izjavio je  visoki dužnosnik HDZ 1990., što je na tragu inicijative koju je prije nekoliko dana pokrenuo čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Prema određenim izračunima, koalicija koja bi iz vlasti na državnoj razini isključila  Čovićev HDZ i Dodikov SNSD, a koju navodno zagovara Mladen Ivanić, imala bi u Parlamentu BiH tijesnu, nadpolovičnu većinu, od 22 zastupnika, a mogla bi se pojačati i sa zastupnikom Abdićevog DNZ-a.

Realnost sastavljanja takve koalicije postaje, međutim, upitna, zbog dvojbe nekih stranaka koje su izgubile izbore o tome "je li im pametnije sudjelovati u vlasti bez izbornog legitimiteta ili ići u oporbu". SDS je između dvije ponude da bude dio vladajuće koalicije; one Ivanićeve, na razini BiH, s čijim su PDP-om bili u prijeizbornoj koalicije i one Dodikove, čiji SNSD će bez poteškoća sastaviti vlast u RS-u i bez SDS-a.

HDZ 1990. i HSP, tek trebaju zauzeti stav o tome hoće li sudjelovati u vlasti ili ići u oporbu. Ukoliko prihvate ovu prvu varijantu pred njima su još dva iskušenja - prihvatiti sudjelovanje u "svehrvatskoj koaliciji", koji zagovara Dragan Čović, čiji je HDZ BiH na proteklim izborima dobio potporu 62 % hrvatskog biračkog tijela, ili koalirati sa SDA i SDP, bez HDZ BiH, na federalnoj, odnosno sa SDA- SDP-om, te PDP-om i SDS-om na državnoj razini.

Kako se neslužbeno doznaje, HDZ BiH je spreman ponuditi HDZ-u 1990. i HSP-u BiH "svehrvatsku koaliciju" na svim razinama, uključujući i pet županija u Federaciji BiH u kojima je HDZ BiH vodeća politička snaga.

Koalicijsku križaljku, kako se čini, dodatno je zakompliciralo navodno protivljenje novoizabranog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića izrečeno na sjednici Predsjedništva Stranke demokratske akcije da "SDA koalira s onima koji su njegovog oca poslali u zatvor", odnosno s Lagumdžijinim SDP-om.

 

HRsvijet

 

Vezani članci:

Skandalozno: Bošnjački plan potpune majorizacije Hrvata u završnoj fazi!

Najave medija bliskih SDP-u: Na vlast dolazi "Walter Wolf" koalicija

HDZ BiH je osvojio 62 posto glasova hrvatskog biračkog tijela

Dragan Čović: Nemamo namjeru koalirati s SDA - SDP, 90 posto Hrvata želi federalnu jedinicu s hrvatskom većinom

BiH Izbori 2010: HDZ BIH najavio hrvatskog kandidata za premijera, Dodik podržao

Britanski Times: Lagumdžija prijeti Srbima i Hrvatima uporabom vojske i policije

Reakcije na prijeteće izjave čelnika SDP-a: Lagumdžijine izjave vode raspadu BiH

Miroslav Tuđman: Bošnjačka politika poput Miloševićeve vodi uništenju BiH

Zoran Tomić: Koalicija (Alijasa) ravna izdaji naroda

Kolumna Petkom Ilije Zovka: Svehrvatskom koalicijom do savezne jedinice u BiH