Masovna grobnica na vrgorskom Novom groblju, u kojoj leže posmrtni ostaci 40-tak ljubuških civila koje su partizani strijeljali koncem siječnja 1945. godine, još uvijek stoji netaknuta. Mediji su u više navrata upozoravali na ovo stratište te kako je potrebno ekshumirati i dostojanstveno sahraniti žrtve ovog svirepog zločina, piše Dalmacija News.

Kako doznaje Dalmacija News, vrgorski gradonačelnik prof. Borislav Matković uputio je prije nekoliko mjeseci dopis Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu u kojem upozorava kako se na području Vrgorca nalazi masovna grobnica te se traži od nadležnih institucija da upute liječnike sudske medicine na lice mjesta kako bi se ekshumacija mogla dostojanstveno obaviti. Međutim, iz ove institucije nije stigao nikakva odgovor.  

Tim Vicepostulature za istraživanje i prikupljanje građe o pobijenim hercegovačkim franjevcima i civilima, koji predvodi fra Miljenko Stojić, već duže vrijeme čeka odobrenje od nadležnih institucija kako bi pristupio ekshumaciji, ali odobrenje nikako da stigne.

>>Vrgorac: Groblje krije tajnu partizanskog zločina nad civilima iz Ljubuškog

>>Fra Miljenko Stojić: Naredba za pokolj hercegovačkih franjevaca stigla je s vrha

>>Marijan Primorac - Narodni heroj ili Rankovićev egzekutor?

>>EKSKLUZIVNO: Kraška vrtača nedaleko od Kozice skriva tajnu o smrti jedne skupine širokobrijeških franjevaca

Fra Miljenko i njegov tim već su istraživali zločine na području Vrgorca te su 2008. uspješno proveli potragu za posmrtnim ostacima fra Maksimilijana Jurčića i još pet civila koji su pronađeni uz županijsku cestu Vrgorac - Kotezi.

Iako je Hrvatska donijela deklaraciju u kojoj osuđuje zločine svih totalitarnih režima, među njima i komunističkog, nadležne institucije još uvijek ne pokazuju zanimanje za procesuiranje zločina koje su počinili navedeni režimi. Prvi korak u osudi komunističkih zločina na području Vrgorca trebala bi biti dostojanstvena ekshumacija žrtava s Novog groblja koja je, iz neobjašnjivih razloga, odgođena do daljnjeg, javlja Dalmacija News.