Ako me uhite, bit će to znak da me se boje i da se boje prave istine. Za optužbu da sam ratni zločinac morate imati dokaze i argumente, a Karamarko ih protiv mene nema, ne može ih imati je nisam počinio nikakav zločin. Dakle, bit će to čisto političko uhićenje jer su izbori pred vratima, a oni znaju da sam ja protiv pljačkaša te da podržavam progresivnu politiku kakvu nudi “Kukuriku koalicija”.

Oni jako dobro znaju da sam na sve strane, od Dubrovnika do Vukovara, lobirao da Josipović postane predsjednik, a tako ću raditi i za ovu oporbu pred sljedeće izbore. Eto, zato me žele zatvoriti, jer me se žele riješiti.

Pozivam Karamarka da uhiti one koji su osiromašili ovu državu i iznijeli milijune van granica - komentirao je bivši oznaš, udbaš i prvi ministar unutarnjih poslova u samostalnoj Hrvatskoj
Joža Boljkovac (89) za “Slobodnu Dalmaciju” informaciju da će u jesen biti uhićen zbog zločina nad civilima počinjenih u vrijeme poraća Drugoga svjetskog rata, koju je u nekoliko medija iznijela novinarka Jasna Babić.

Boljkovac očito ima osjećaj da se oko njega steže obruč policijskih istražitelja, koji na karlovačkom području posljednjih godina intenzivno rade na iskapanju grobnica i istraživanju partizanskih zločina, pa je angažirao poznatoga zagrebačkog odvjetnika Antu Nobila. Odvjetnik Nobilo je za jedan tjednik potvrdio da ga je Boljkovac angažirao, za sada samo preventivno, ali Boljkovac tome nije želio pridavati pažnju.

Prijatelj s Nobilovim ocem

- Nećemo sad o tome. Mogu samo reći da smo ja i njegov otac bili veliki i dugogodišnji prijatelji - komentirao je Boljkovac. Ponovio je kako dozvoljava da su se krajem Drugoga svjetskog rata događale stvari koje se nisu trebale događati, ali da se treba doznati prava istina. - Ljudi koji su to činili sada su mrtvi, pa udaraju po onima koji su još živi.

A ti koji nas optužuju neka budu sretni što su sada živi, jer sam ja ljude spašavao, a ne ubijao. Nisam bio zapovjednik logora Dubovac koji je bio pod nadležnosti okružne Ozne. Nisam bio na Dubovcu, ni na Jazovki, ni na Bleiburgu - kaže Joža Boljkovac.

U medijima se mjesecima spekulira da će najave ministra Karamarka o procesuiranju komunističkih zločina rezultirati uhićenjima Jože Boljkovca te Josipa Manolića i Rade Bulata. Policija ih navodno povezuje s nizom masovnih i pojedinačnih ubojstava koja su zapovjedili ili čak u njima osobno sudjelovali.

Dok su Boljkovac i Manolić to navodno radili kao zapovjednici Ozne u Karlovcu, odnosno Bjelovaru, Bulat je odgovoran kao jedan od partizanskih zapovjednika. Istraga partizanskih zločina na karlovačkom području počela je još 2003. godine, a do danas je otkriveno nekoliko masovnih grobnica na lokacijama Petrova gora, Babina gora, Kozjača i Vidanka, u kojima je pronađeno nekoliko stotina kostura.

 

Slobodna Dalmacija / HRsvijet