U povodu 20. obljetnice osnutka i djelovanja Vojne policije i Dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, misno slavlje je u utorak 23. kolovoza u crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu u Zagrebu predvodio vojni ordinarij Juraj Jezerinac.


Na početku misnog slavlja biskup je istaknuo kako je obilježavanje 20. obljetnicu osnutka i djelovanja Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske izraz zahvale Bogu od kojega dolazi svako dobro. Ujedno je to i prilika zahvaliti vojnim policajcima, posebno poginulima, a njih je 113 palo u Domovinskom ratu, te sedmorici koji se i sada, nakon 20 godina, vode kao nestali, jer nam njihova sudbina nije poznata, rekao je biskup.

Osvrćući se na drugu prigodu misnog slavlja, biskup Jezerinac je podsjetio kako je Europski parlament u rezoluciji iz 2009. preporučio da se taj Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima posebno obilježava. U toj su rezoluciji osuđeni svi totalitarni i autoritarni režimi, u prvom redu nacizam, fašizam i komunizam. Stoga se sjetimo u ovoj misi i svih nevinih žrtava toga vremena, rekao je biskup.

U homiliji biskup je temeljem misnih čitanja kazao da svaki čovjek, a posebno kršćanin, kao tjelesno i duhovno biće ima biti budan u svom ljudskom, kršćanskom i duhovnom životu. Budnost je, istaknuo je, odgovorno se odnositi prema svemu za što si zadužen u svom poslu i u svojem životu; budnost je spremnost reagirati u svakom trenutku kada to prilike zatraže. Duhovno biti budan znači biti sebi, ljudima i Bogu prisutan: vrednovati i čuvati sebe kao dar Božji, razvijati primljene darove Božje, služiti svijetu u skladu s primljenim darovima i svojom osposobljenošću. Duhovno biti budan znači ne zamijeniti vječna dobra vremenitim dobrima, ne zamijeniti Boga idolima, ne zamijeniti radost s razvratom, ne zamijeniti uspjeh s karijerizmom, ne zamijeniti ljude s vlastitim interesom. Biti kršćanski budan znači omogućiti sebi i drugima da se, koliko je do tebe, posve ostvare i u svojoj sreći slave Boga Oca svih ljudi.

Biskup Jezerinac podsjetio je kako jasan primjer ljudske, moralne i etičke pospanosti nalazimo u događaju što ga je izopačena savjest i sebično srce priredilo našoj Domovini u događaju agresije na Hrvatsku.

"Mi kršćani vjerujemo da je Isus potpuno ostvarenje čovjeka i da je on definitivna ponuda ljudskoj vrsti da opstane i kvalitetno živi. No, potrebno je premisliti i naš odnos prema vremenu koje imamo i u kojem živimo", pozvao je vojni ordinarij, upozoravajući kako je opasna ravnodušnost prema sadašnjosti, kao i ravnodušnost prema iščekivanju vječne budućnosti. Stoga je sve pozvao na život u zajedništvu, prijateljstvu, opraštanju i u prisutnosti Božjoj.


Ika / HRsvijet