Vatikan je u ponedjeljak zatražio stvaranje ustanove "globalne financijske vlasti" te "središnje svjetske banke" koja bi vladala financijskim institucijama koje su postale zastarjele i često neučinkovite u borbi protiv krize.

Dokument što ga je izdala vatikanska komisija Iustitia et Pax bit će glazba za uši prosvjednika koji okupiraju Wall Street i sličnih pokreta diljem svijeta, ocijenio je Reuters.

>>Hrvatska predana ciljevima UN-a i ideji Novog svjetskog poretka

Tekst nazvan "O reformi međunarodnog financijskog i monetarnog sustava u kontekstu globalne javne vlasti", na 18 je stranica povremeno veoma precizan i zahtijeva, na primjer, oporezovanje financijskih transakcija.

"Ekonomska i financijska kriza u svijetu traži od svih, pojedinaca i naroda, da dubinski istraže načela i kulturne i moralne vrijednosti u temelju socijalnoga suživota", kaže se u vatikanskome dokumentu.

Tekst osuđuje "idolatriju tržišta" kao i "neoliberalno razmišljanje" jer ono, kaže se, traži isključivo tehnička rješenja za gospodarske probleme.

"Kriza je zapravo razotkrila ponašanja poput sebičnosti, kolektivne pohlepe i masovnog zgrtanja", kaže se u dokumentu i dodaje da svjetska ekonomija treba "etiku solidarnosti" između bogatih i siromašnih zemalja.

"Ne pronađu li se rješenja za te razne oblike nepravde, negativni učinci na socijalnoj, političkoj i ekonomskoj razini nužno će stvoriti klimu sve većega neprijateljstva, čak i nasilja, i na koncu potkopati i same temelje demokratskih institucija, čak i onih koje se smatraju najčvršćima", dodaje se.

Vatikan poziva na utemeljenje "nadnacionalnoga tijela" koje bi djelovalo na cijelome svijetu i imalo "univerzalnu jurisdikciju" u odlučivanju i upravljanju ekonomskom politikom.

Takvo bi se tijelo isprva oslanjalo na Ujedinjene narode, a poslije bi se osamostalilo i dobilo ovlasti da razvijenim zemljama zabrani upotrebu "pretjerane sile prema slabijim zemljama".

Međunarodni monetarni fond više nema ni snagu ni sposobnost da stabilizira svjetske financije reguliranjem ukupnoga priljeva novca i nije više u stanju "nadzirati količinu kreditnoga rizika u koji se upušta sustav". Svijet zato treba "minimalan zajednički sustav pravila za upravljanje globalnim financijskim tržištem" te "neki oblik globalnog monetarnog upravljanja".

U dokumentu se priznaje kako bi do takve promjene prošle godine i sigurno bi bilo otpora.

"Naravno, takva transformacija bit će učinjena uz postupan i uravnotežen prijenos državnih ovlasti na svjetsku i regionalne vlasti, ali to je nužno jer danas i dinamika ljudskoga društva i gospodarstvo i napredak tehnologije prelaze granice koje su u globaliziranu svijetu zapravo već erodirale", kaže Vatikan. (Hina)


{linkr:related;keywords:novi+financijski+poredak;limit:16;title:vezani+sadr%C3%85%C2%BEaj}