Josip Manolić - Joža, izravno je ili neizravno prouzročio smrt više od pet tisuća ljudi, uglavnom vojnika NDH, Nijemaca i domaćih civila.


-Razgovarao sama sa Stevom Gustovićem, koji mi je ustvrdio i da „svojom glavam garantira“, da su krajem 1945. u Bjelovaru partizani poubijali više od 5000 ljudi. Između ostaloga Guistović je kazao da je kao omladinac u ono vrijeme skupljao leševe, tvrdi Branko Stojković u dopisu objavljenom na portalu hrvatski-fokus.hr.

U mjestu Gudovcu, samo 7 kilometara od središta grada Bjelovara, otkrivena je, naime, masovna grobnica. Partizani kada su ušli u Bjelovar 1945. godine postrijeljali su bez suđenja sve zarobljenike. Radi se o 50-ak osoba čiji su posmrtni ostatci zbijeni na prostoru od 150 četvornih metara i zakopanih na dubini od 70-ak centimetara. Na oranici su pronađeni i fragmenti skrućenog vapna.

-Sada će biti tri godine - od kako je policija kosti nakon očevida iskopala i prevezla na Odjel patologije bjelovarske Opće bolnice, gdje je obavljeno preliminarno vještačenje, tvrdi Stojković.

U posljednje tri godine o ovome zločinu se šuti, a kosti su prebačene u Zagreb na Zavod za sudsku medicinu, gdje se gubi svaki trag toga ratnog zločina.

-Masovnu grobnicu je pronašao Ivica Varjačić (35) oko 13 sati kada je s bratićem krenuo orati. Naš bjelovarski kraj je kraj raznih jama, šuma i livada, pun je masovnih raka (šuma Lug Bjelovar, šuma Razbuška Zvjerci, Kupinovac, Predovac, itd.). Za smrt mnogih ljudi smatra se kriv partizanski major OZN-e Josip Manolić, zaključuje Stojković.

Slična je situacija i u Vrgorcu, gde na lokalnom starom groblju, eshumiranje čekaju ostaci tridesetak civila iz Ljubuškog i Međugorja, koje su pripadnici 4. dalmatinske brigade i OZNA-e BiH u veljači 1945. odveli iz zatvora u Ljubuškom i mučki pobili.

>>Tajna masovne grobnice u Vrgorcu: Partizanski egzekutori ubili i dvije trudnice u visokom stadiju trudnoće

Međutim, DORH, MUP i nadležna državna tijela i jedan i drugi slučaj, zbog određenih, razloga pokušavaju zataškati.


D.Š.