Josip Perković, Zdravko Mustać i još 11 djelatnika jugoslavenske UDBA-e morati će nakon 01. srpnja ove godine odgovarati pred njemačkim pravosuđem zbog sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića, pokušaja ubojstva Stjepana Bilandžića i još nekoliko ubojstava hrvatskih emigranata izvedenih na njemačkom tlu, što će u vrlo neugodnu situaciju dovesti aktualnog predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića i njegovog savjetnika za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Sašu Perkovića.


-Nakon raspada Jugoslavije, te strukture zadržale su dominantan položaj i u modernoj hrvatskoj državi i imale su sve mogućnosti spriječiti bilo kakve istrage i eventualna suđenja. Oni su toliko moćni da su do prije par godina mogli spriječiti bilo kakav razgovor na ovu temu u javnosti a kamo li bilo kakve policijske ili sudske istrage i suđenja, kazao je Božo Vukušić gostujući u emisiji Bujica, urednika i voditelje Velimira Bujanca, emitiranoj na Mrežitv.

Govoreći o problemima s njemačkom ratifikacijom hrvatskog pristupnog pregovora Uniji, Vukušić je naglasio kako slučaj Perković govori o stanju u hrvatskom pravosuđu i općenito u Hrvatskoj i utjecaju tih jugoslavenskih, komunističkih, podzemnih struktura, koje se svojevremeno nisu libile ni najgorih kaznenih djela, uključujući ubojstva i likvidacije političkih protivnika.

>>Njemački ARD upozorava: Ubojice hrvatskih emigranata nesmetano djeluju u Hrvatskoj!

Pojašnjavajući razloge zbog kojih Ivo Josipović opstruira pokušaje istraživanja zločina UDBA-e Vukušić je naglasio kako su razlozi u njegovom neposrednom okružju, zbog čega teško kompromitira instituciju Predsjednika Republike Hrvatske.

Emisiju možete pogledati OVDJE

-Kad bi on istraživao te stvari on bi morao istraživati oca svog savjetnika Saše Perkovića i jednog drugog savjetnika Budu Lončara, koji je bio šef jugoslavenske tajne službe SID, koja je djelovala pri jugoslavenskom MVP a bila je umješana u sva ta ubojstva, kazao je Vukušić, istaknuvši podatak kako je Budimir Lončar osobno pokušao stopirati istragu i izvući Vinka Sindičića iz britanskog zatvora, gdje je dospio nakon pokušaja ubojstva Nikole Štedula.

>>Budimir Lončar - Od djelatnika jugoslavenske OZNA-e do savjetnika hrvatskog predsjednika

Naglasio je također kako se Budimira Lončara veže i za ubojstva nakon II. svjetskog rata.

- Kao šef OZNA-e u Zadru Lončar je dao ubiti jednu djevojku i jednog bogoslova, istaknuo je Vukušić.

Progon zapovjedio Stanko Čolak iz Beograda

Komentirajući višegodišnji sudski proces u kome je optužen za otmicu djelatnika splitske UDBA-e Blagoja Zelića, Vukušić je naglasio da je to po mnogo čemu specifičan slučaj.

- Vjerojatno se nije nikad dogodilo da su na jednom suđenju javno došli svjedočiti šef jugoslavenske UDBA-e (Mustać), šef hrvatske UDBA-e (Perković) i šefovi centara UDBA-e u Zagrebu i Splitu, uključujući i Josipa Manolića, kazao je Vukušić.

>>Nekadašnje čelnike UDBE zahvatila amnezija

Govoreći o pozadini ovog slučaja, spomenuta je i snimka telefonskog razgovora, vođenog i992. između Josipa Perkovića i nekadašnjeg šefa savezne UDBA-e Stanka Čolaka, koji je u to vrijeme bio u Beogradu.

-Iz te se snimke vidi da je taj proces protiv mene pokrenut na zahtjev Stanka Čolaka, koji je bio alfa i omega svih ubojstava hrvatskih političkih emigranata i kućni prijatelj sa Blagojem Zelićem, naglasio je Vukušić.


R. Horvat