Godišnja spomen-misa na Maceljske žrtve održana je i ove godine na prvu nedjelju mjeseca lipnja. Hodočasnici su u Macelj pristigli iz raznih mjesta Sjeverne Hrvatske, posjetili stratište Lepu Bukvu i zatim molili na Križnom putu koji je ove godine predvodio otac provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak. Nakon molitve Križnog puta, uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na grobnici stradalih mučenika.


Euharistijsko slavlje započelo je procesijom oko crkve Muke Isusove. U procesiji su sudjelovale pristigle udruge, kao i hrvatska mladež. Misu je predvodio je zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić, u koncelebraciji dvadesetak okupljenih svećenika koji su pristigli na Macelj sa svojim hodočasnicima. Biskup Pozaić posebno je istaknuo zločinačku Komunističku partiju, režim u kojem su mnogi bili špijuni i denuncijanti, cinkaroši, zarobljeni mentalitetom jednoumlja i bezumlja pretvorili nedužno mjesto Macelj u grozno stratište. Biskup je to nazvao u nebo vapijućom nepravdom i napomenuo kako zahtjev za pravdom i dan-danas ostaje bez službenog odgovora i pravorijeka, a zlotvori i nadalje ostaju službeno nepoznati, nedodirljivi, štoviše, čuvaju im se spomenici, veličaju se na sramotnim skupovima. I to je svetogrđe, naglasio je biskup Pozaić."Slične grozote, i gore od toga, događat će se i ubuduće - sve dok se ne provede lustracija, sve dok je na snazi selektivna pravda: 'nova pravda – stara nepravda', sve dok caruje dvoličnost - simboli jednog režima su zabranjeni, a oni drugoga javno se veličaju. O tempora, o mores – kukali su stari Rimljani: Kakvih li vremena i kakva li morala!", osvrnuo se biskup Pozaić.

Misa za žrtve Križnoga puta u Maclju završila je hrvatskom himnom i blagoslovom. Potom su govorili predsjednik Hrvatskog domobrana Nikola Matičić i glasnogovornik Udruge Macelj 1945. Damir Borovčak, koji je podsjetio da je opremanjem spomen sobe Maceljskim žrtvama završeno vremensko razdoblje od desetak godina bez zaborava na sve žrtve Macelja. S tom je svrhom osnovana i djeluje Udruga Macelj 1945. kako bi se održao trajan spomen na najveće stratište hrvatskih civila a i najveće stratište katoličkog svećenstva na području Republike Hrvatske. Borovčak je upozorio na zastrašujuću činjenicu, da je ostavština 1163 maceljske žrtve izuzetno mala. To potvrđuje da su zarobljenici prije samog smaknuća bili svućeni do gole kože i opljačkani, zaključio je Borovčak.

Potom je otac biskup Pozaić blagoslovio spomen sobu i pozvao na razgledavanje sve nazočne. U sobi su izložene i slike hrvatsko-australijskog slikara svjetskog glasa Charlsa Billicha koji ih je tematski naslikao i darovao za spomen sobu, gdje će trajno podsjećati na tu strašnu maceljsku povijest. Autor idejnog rješenja crkve, grobnice, križnog puta i uređenja spomen sobe bio je arhitekt Aleksandar Bašić. No, velika zasluga pripada preživjelom s Križnog puta Stjepanu Brajdiću i posebice bivšem župniku fra Dragi Brglezu koji je bio marni nositelj svih radova. Otvorenjem spomen sobe projekt Crkve Muke Isusove doveden je do kraja i zaokružen u zamišljenu spomen cjelinu.

 

 

Damir Borovčak