Nakon što Hrvatska,  početkom srpnja, uđe u Europsku uniju, njemački savezni tužitelj će aktivirati tjeralicu za bivšim jugoslavenskim obavještajcem Josipom Perkovićem,  tvrdi njemački Focus u članku „Tjeralica za Josipom Perkovićem“.


Prema Focus-u, „pravosudnim vlastima u Zagrebu već je predat uhidbeni nalog, koji stupa na snagu 1. srpnja a i njemačko tužiteljstvo očekuje kako će Hrvatska već tada  68-godišnjeg Josipa Perkovića predati Njemačkoj“.

Bivšem šefu ispostave jugoslavenske službe državne sigurnosti (SDS-a )trebao bi biti suđeno zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog disidenta Stjepan Đurekovića, navodi  FOCUS.

>>Njemačka Hrvatskoj poslala obnovljeni uhidbeni nalog za uhićenjem 13 udbaša

Njemački list također podsjeća kako je Stjepan Đureković ubijen 1983 u bavarskom Wolfratshausen s pet hitaca i sjekirom u glavu.

„Bivši šef INA-e planirao je reći sve knjige o korupciji u tadašnjem državnom aparatu i ljubavnim avanturama i orgijama tadašnjeg jugoslavenskog diktatora Josipa Broza Tita“, navodi Focus.

Mustać: Jugoslavija je imala pravo štititi sebe

Njemački list također podsjeća kako će se nakon 01. Srpnja na udaru njemačkog pravosuđa naći i petorica Perkovićevih pomagača, napominjući kako je za njima već izdana tjeralica i raspisana novčana nagrada u iznosu od 12.000 eura.


Bivši šef jugoslavenske obavještajne službe  Zdravko Mustać (71) tvrdio da ne zna ništa o zapovijedima i  ubojstvima  hrvatskih disidenata.

-„Jugoslavija je u to  vrijeme ipak imala pravo poduzeti snažnu akciju protiv ekstremističkih hrvatskih emigranata, koji su pokušavali prokrijumčariti naoružanje i eksploziv za napade na Jugoslaviju“ - tvrdio je Mustać, navodi Focus.

Viši regionalni sud u Münchenu donio je 2008. godine  presuda protiv suučesnika u  ubojstvima izvedenih u režiji  jugoslavenskih tajnih službi, podsjeća Focus, napominjući  kako su u razdoblju 1970-1989. na državnom teritoriju tadašnje  Savezne Republika jugoslavenske tajne službe ubile 22 hrvatska disidenata.

FOCUS Magazin (tiskano izdanje broj 25/2013 - 17.06.2013) u ponedjeljak na stranici 46 objavljuje isti članak pod naslovom: "Jagd auf staatliche Killer: Kroatische Agenten sollen für etliche Morde in Deutschland verantwortlich sein – jetzt muss Zagreb die Gangster ausliefern" (Prijevod: Lov na državne ubojice: Hrvatski agenti odgovorni za više ubojstava u Njemačkoj - Zagreb sada mora izručiti gangstere" FOCUS Online je nakon Spiegela i Bilda najposjećeniji portal u Njemačkoj s mjesečno oko 80 milijuna posjetitelja.

 

M.Marušić


{linkr:related;keywords:josip+perkovi%C3%84%C2%87;limit:18;title:vezani+sadr%C3%85%C2%BEaj}