Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju jedna nepravda bi konačno mogla biti ispravljena. Udbaški zločinci koji su kao nalogodavci okrvarili savjesti i ruke u mučkim ubojstvima hrvatskih političkih disidenata i emigranata diljem Zapadne Europe u vrijeme zloglasne SFRJ, od 1. srpnja više neće moći mirno spavati.

U prvom redu Josip Perković (1945.), Zdravko Mustač (1942.), Boris Brnelić (1938.) i Ivan Lasić zvani Gorankić (1934.). Za njima je njemačka policija prije nekoliko dana objavila tjeralice. Traži ih se jer su kao agenti Udbe 1983. godine pokraj Münchena sudjelovali u likvidaciji hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, nekadašnjeg direktora Ine. Samo na teritoriju Njemačke egzekutori UDBE ubili su 67 Hrvata.

Ova najnovija, dopuna je prijašnje tjeralice koja je 11. prosinca 2005. raspisana jedino za Perkovićem. To je u tijeku postupka protiv Krunoslava Pratesa zatražio Zemaljski sud Bavarske koji je utvrdio da je Prates djelovao kao suradnik jugoslavenske Službe državne sigurnosti od čijeg je višeg službenika Josipa Perkovića saznao da bi Đureković trebao biti smaknut kao državni neprijatelj.

Prije pet godina Krunoslav Prates je zbog ubojstva Stjepana Đurekovića osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Tom prigodom, na posljednjem ročištu njemački tužitelj je hrvatsko Državno odvjetništvo optužio za sabotažu jer nisu poslali traženu dokumentaciju. U tom kontekstu tužitelj je zaključio kako Hrvatska želi u EU, ali da u toj zemlji bivši komunisti još imaju veliki utjecaj pa i na pravosuđe.

I nije nimalo pogriješio. Ne samo da imaju utjecaj na pravosuđe, već manje više na sve strukture u hrvatskom društvu. Osobito oni koji su nekada bili u samom vrhu UDBE, od Josipa Manolića pa do Josipa Perkovića. Žalosno ja da su isti imali i važne uloge u stvaranju hrvatske države. Potonji je bio i ostao intimus Stjepana Mesića, koji se, naravno, potrudio kako bi Perković u miru mogao provoditi svoje umirovljeničke dane u Hrvatskoj. A Josipov sin Saša Perković već u nekoliko mandata, naravno i sada kod Ive Josipovića, obnaša službu savjetnika hrvatskog predsjednika za nacionalnu sigurnost.

Nije onda ništa čudno što je naša Vlada u hitnu saborsku proceduru poslala odredbu kojom će se Europski uhidbeni nalog od 1. srpnja odnositi samo na slučajeve počinjene nakon 2002. godine. Sve da bi spasili svoje drugove UDBA-še.

Poznavajući njemačko pravosuđe, mislim kako im to neće pomoći, i da će navedeni s tjeralice morati odgovarati za zlodjela koja su počinili na nedužnim Hrvatima, koji su samo voljeli svoju domovinu. Pravda je spora, ali je i dostižna!


Ivan Ugrin / Slobodna Dalmacija