Bavarska televizija sinoć u sklopu svojega političkog magazina "Kontrovers" prikazala i petominutni prilog o politički motiviranim ubojstvima, koje je počinila jugoslavenska tajna služba Udba na teritoriju Njemačke. Prilog se emitirao pod naslovom: "Hrvatska pred ulaskom u EU štiti Titove ubojice". U emisiji se prvenstveno govorilo o slučaju likvidacije poznatog emigranta Stjepana Đurekovića, zbog čega bi Josip Perković i Zdravko Mustač, te još trojica osumjičenika trebali 1. srpnja biti uhićeni i izručeni njemačkom pravosuđu, javlja Slobodna Dalmacija.


Potom je bilo tužno gledati orginalne snimke izjava Đurekovićeva sina kojega je kasnije Udba smaknula na isti svirepi način, kao i njegova oca.

>>Politička pljuska Milanoviću: Angela Merkel zbog Perkovića otkazala posjet Zagrebu

U prilogu govori i novinar Željko Peratović, koji se prisjeća da mu je Perković prijetio još krajem devedesetih godina, kada je krenuo pisati o njegovoj karijeri u represivnim aparatima Jugoslavije odnosno Hrvatske. BR u svojem prilogu napominje i da je Europska komisija protiv prijedloga zakona koji bi Perkoviću omogućio sigurnost od izručenja njemačkom pravosuđu, što smatra i Manfred Weber (CSU) koji je usudio takve udbaške metode, a i sve one koji danas štite ubojice.

Prilog možete pogledati OVDJE

Gost emisije bio je i Mijo Marić, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa, koji je izrazio svoju potporu žrtvama Udbinog terora i nevjericu glede nekih političkih stavova hrvatske Vlade.

-"Ne mogu zamisliti, da bi hrvatska Vlada mogla dopustiti ovakvu sramotu! Samo bi se moglo protumačiti enormnom moći tih postkomunistickih obavijesnih struktura, ali bi to značilo pljuvanje u lice svih žrtava. Ne znam, kako bi jedan odgovorni sabornik mogao podržati ovaj zakonski prijedlog"-kazao je Marić.

>>Bože Vukušić za Hrvatski tjednik: Perković je bio spreman pregovarati, ali nisu mu dali odvjetnik Nobilo, sin mu Saša i predsjednik Josipović

Novinari su pronašli i kuću Josipa Perkovića u 'luksuznom dijelu Zagreba' i nisu se plašđili pozvoniti na njegova vrata, te iznose kronologiju ubojstava hrvatskih emigranata, kao i dosadašnje rezultate suđenja u Njemačkoj. Pod egidom 'Hrvatska pred ulazak u EU' novinari BR-a postavljaju pitanje tko to štiti Titove ubojice?' Zanimljivo je i da spominju činjenicu kako je Saša Perković,sin osumnjičenog Josipa Perkovića, savjetnik za sigurnost predsjednika Republike dr. Ive Josipovića.

I vodeće njemačke televizije ZDF, ARD i druge u svojim su udarnim terminima u vijestima objavile osvrte i komentare na hrvastki ulazak u Europsku uniju i neizručenje udbaša njemačkom pravosuđu. Zanimljivo je da svi novinari i redakcije izražavaju isto mišljenje što se tiče nedolaska njemačke kancelarke Angele Merkel u Zagreb, pa se kao glavni razlog navodi neizručenje Josipa Perkovića i posljednji pokušaji hrvatskog pravosuđa Vlade i Sabora da izmjeni zakon i tako pogoduju osumnjičenima za ubojstva hrvatskih emigranata na njemačkom teritoriju, što Angela Merkel ne tolerira. Pa se tako u kasnim vijestima na ZDF u komentaru spominjala mogućnost uvođenja sankcija protiv Hrvatske, a što bi naša zemlja mogla i te kako financijski osjetiti, piše Slobodna Dalmacija.

 


M.M.