U povodu Dana Općine Široki Brijeg 9. kolovoza 2013. održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća Široki Brijeg na kojoj su dodijeljena priznanja Zlatna plaketa „Grb Općine Široki Brijeg“.


Ova priznanja Općina Široki Brijeg dodjeljuje onima koji su doprinjeli napretku i ugledu Općine Široki Brijeg ili su postigli izuzetne rezultate u različitim djelatnostima. Javna priznanja „Grb Općine Široki Brijeg“ dodijeljena su posmrtno Juri Banožiću djelatniku JKP Čistoća, Gimnaziji fra Dominika Mandića, Stolariji Zovko, tvrtki Hering d.d. i Vicepostulaturi „Fra Leo Petrović i 65 subraće“.

U ime Vicepostulature nagradu je primio vicepostulator fra Miljenko Stojić, koji se, u ime svih dobitnika, s par riječi obratio nazočnima. Zahvalivši se u ime svih nagrađenih fra Miljenko je istaknuo: „Dolaskom franjevaca na Široki Brijeg to mjesto, kojeg zapravo nije bilo, postaje simbolom hrvatstva i katoličke vjere. Ne ćemo sada spominjati kako je sve teklo, znamo to. Želim samo reći da svojim životom i radom to mjesto moramo i dalje takvim čuvati, kako mi iz ustrojstva Crkve tako i društvena zajednica. Ne smije nam se nikada dogoditi da se sami postavimo na mjesto simbola. A to činimo u svakom onom trenutku kada nas nije briga za Devetnicu uoči Velike Gospe, zaštitnice našega mjesta i općine, kada nas nije briga za naše pobijene franjevce i civile, kada nas nije briga jednostavno za ovaj okoliš u kojem živimo.”

Fra Miljenko se osvrnuo na povezanost Vicepostulature s Povjerenstvom za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća, zahvalio se pročelniku Povjerenstva gosp. Peri Kožulu, kao i predstavnicima općinske vlasti u Širokom Brijegu te vladi Zapadnohercegovačke županije. Posebne pozdrave uputio je svim našim sadašnjim i bivšim haaškim zatočenicima.

Vicepostulatura “Fra Leo Petrović i 65 subraće” s radom započinje 2007. godine, a za prvog vicepostulatora imenovan je fra Miljenko Stojić. Time je započeo predan rad na prikupljanju svih informacija, dokumenata i svjedočenja o stradanjima hercegovačkih franjevaca tijekom Drugog svjetskog rata i u prvim mjesecima poraća. Sjedište Vicepostulature ranije je bilo u Mostaru i Humcu a sada je u franjevačkom samostanu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo na Širokom Brijegu. Osim prikupljanja informacija, dokumenata i svjedočenja Vicepostulatura radi na otkrivanju lokaliteta pobijenih, iskapanju i pokopu žrtava, organizira obilježavanje obljetnice ubojstva hercegovačkih franjevaca i puka 7. veljače te Dana sjećanja na pobijene franjevce i puk, priređuje Nagradni natječaj na temu pobijenih hercegovačkih franjevaca, sudjeluje na različitim simpozijima i predavanjima te redovito informira javnost o svom radu. Pogledavši samo ovaj jedan dio aktivnosti Vicepostulature jasno nam je da je Široki Brijeg njezinim radom doista obogaćen i da je Vicepostulatura “Fra Leo Petrović i 65 subraće” uistinu zaslužila ovakvo priznanje Općine Široki Brijeg.

 

Josipa Vukoja