Vlada još uvijek nema službenu odluku što će po tom pitanju napraviti, kazala je njezina potpredsjednica Vesna Pusić jučer, no ona očekuje da se zakon promijeni. Istodobno, Zoran Milanović ne odstupa od ranije iznesenih stavova. Ne stigne li odgovor, Hrvatska će se naći na udaru Europske komisije, koja od 1. srpnja prijeti žestokim sankcijama.


'Nema formalne odluke, ali će se naći rješenje', govori potpredsjednica Vlade, Vesna Pusić.

Međutim, rješenje neće biti pronađeno do danas kada ističe rok za odgovor Europskoj komisiji. Što Vlada planira učiniti po pitanju vremenskog ograničenja Europskog uhidbenog naloga, s premijerom Milanovićem je, kaže Pusić, razgovarala. 'Hrvatska će svakako funkcionirati u okviru preuzetih obaveza i primjenjivanja europskog uhidbenog naloga. Očekujem da se u idućih nekolika tjedana promjeni zakon', objašnjava Pusić.

>>Vesna Pusić: Hrvatska će uskladiti svoje zakonodavstvo glede europskog uhidbenog naloga s Europskom unijom

Dok Vesna Pusić inzistira da se zakon promijeni, nadležni ministar promjene ne očekuje. 'Premijer je bio dovoljno jasan prije tri dana i tu se nikakve stvari ne mijenjaju', komentira ministar pravosuđa, Orsat Miljenić. Premijer je rekao kako je to tema o kojoj se s Europskom komisijom još itekako mora razgovarati. Diskriminirajuće je, smatra, kako neke zemlje vremenska ograničenja mogu koristiti dok Hrvatska ne može.

>>Milanović o zahtjevima za izručenjem Perkovića: 'Radi o jednom pravilu koje je vrlo nezgodno nasađeno i diskriminira države'

Ako se pita Europsku komisiju, pravila su jasna. 'Pričekat ćemo odgovor, ali naravno ako dobijemo uvjerenje da ćemo dobiti odgovor, dan-dva zakašnjenja neće biti problem', kaže Mina Andreeva, glasnogovornica predsjednice EK Viviane Reding. Ukoliko odgovor ne dođe, Europska komisija prijeti sankcijama.

'Sankcije mogu uključivati od uskraćivanja novca iz EU fondova što neće pomoći Hrvatskoj do pristupanja Schengenu gdje postoji nekoliko zemalja članica koje bi uz argument nepoštivanja EU zakona mogle blokirati hrvatski ulazak u Schengen. Za Hrvatsku bi bilo dobro da poštuje ono što je dogovoreno u pregovorima i da se potpuno implementira EU zakonodavstvo', objašnjava Andreeva.

>>Viviane Reding o 'lex Perković': Sankcije mogu uključivati i suspenziju financijskih instrumenata, što bi značilo da bi Hrvatska mogla imati ograničen pristup sredstvima iz EU fondova

Najveća se prašina oko ovog zakona digla zbog Josipa Perkovića. Njemačka već godinama traži izručenje bivšeg djelatnika jugoslavenskih tajnih službi zbog optužbi za političku likvidaciju hrvatskog iseljenika Stjepana Đurekovića. U Banskim dvorima uvjeravaju kako ove izmjene zakona nemaju veze s Perkovićem jer da se i povuku, kažu, njegov je slučaj u zastari.


R.H.