Nikada nisam mislio kako ću se u nečemu složiti sa Josipom Boljkovcem, ali evo došao je i taj dan. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, čitaj DORH na čelu sa Mladenom  Bajićem, podnijelo je kaznenu prijavu protiv Boljkovca zbog ratnog zločina iz 1945. Boljkovac tvrdi kako ga se progoni kako bi se skrenula pozornost sa slučaja njegova imenjaka Josipa Perkovića i sukoba sa Europskom komisijom.


Međutim, Boljkovac je u pravu samo u vezi trenutka odabranog za progon dok dokazni materijali povezani u nekoliko svezaka detaljno opisuju njegovu svirepost na području Karlovca iz prvih poslijeratnih dana Drugog svjetskog rata. Vratimo se na trenutak pomno odabran za kazneni progon Boljkovca. Slučaj koji je pokrenut prije proteklih parlamentarnih izbora DORH je odbacio neviđenom brzinom, isto kao i slučaj „Riječkih tržnica“. Ništa se nije smjelo ispriječiti između Kukuriku koalicije, Banskih dvora i novog mandata Mladena Bajića. Ovih dana u jeku Kukuriku sukoba s Europom, kada cijela europska i hrvatska politička javnost na Milanovićevu vladu gleda kao na posljednjeg europskog zaštitnika komunističkih zločinaca, DORH pronalazi način za pokretanje postupka protiv Boljkovca. Toliko o Milanovićevu uvjeravanju javnosti, domaće i inozemne, kako je pravosuđe u Hrvatskoj slobodno i nepristrano. Pravosuđe, a posebno DORH, radi po smjernicama politike, a to je navedenim slučajem iznova potvrđeno.

>>DORH: Podignuta optužnica protiv Josipa Boljkovca

Zašto odjednom proces protiv Boljkovca i što se pokušava njime dobiti?

Milanović postupkom protiv Boljkovca odstupa od starog političkog pravca neokomunista koji je do sada nalagao obranu svakog bivšeg dužnosnika koji bi se mogao suočiti sa kaznenim progonom. Milanović shvaća kako se nalazi u drugim okolnostima u kojima će morati žrtvovati dio najodgovornijih, one koji su najizloženiji i koje nikako ne može spasiti. Boljkovac je za Milanovića prihvatljiv i zbog godina, potencijalni ratni zločinac danas ima preko 92 godine pa bi tokom sudskog postupka, koji bi se mogao otegnuti u nedogled, Boljkovac mogao preminuti ili biti proglašen nesposobnim za nastavak sudskog procesa.

Hrvatska je u očima međunarodne zajednice percipirana kao zemlja zaštitnica komunističkih zločinaca te zemlja čije se političke elite odbijaju suočiti sa totalitarnom prošlošću. Vladajućoj kasti hitno je bio potreban slučaj koji bi im poslužio pred domaćom i inozemnom javnošću kao alibi za procesuiranje zločina. Istodobno su pomno izračunali sve parametre, od dobi optuženika do vremenskog perioda počinjenih zločina.

>>Boljkovac: 'Optužili su me zato da skrenu pažnju s dnevne politike i slučaja lex Perković'

Iako je Boljkovac optužen za zločine koji su se događali u vremenskom periodu od svibnja 1945. pa čak do 1947., ova ubojstva kolokvijalno, ne povijesno i pravno, javnost svrstava pod Drugi svjetski rat. Dakle prijeti realna opasnost da jedini kazneni postupak za zločine iz vremena i nakon Drugog svjetskog rata bude ovaj potencijalni protiv Josipa Boljkovca. Također, ovim postupkom Milanovićeva vlada mogla bi elegantno izbjeći postupke protiv provoditelja državnog terora i terorizma iz kasnijeg perioda Jugoslavije, a kojih je znatno više živućih i koji su i danas inkorporirani u sve sfere javnog života RH.

Svaki put kada bi pravosuđe i DORH u Hrvatskoj iznenada proradili, obično na nekom medijski razvikanom slučaju, bio je to potpis politike. Hrvatska će biti pravno uređena zemlja kada slučajevi poput privođenja Boljkovca ne budu nikakva senzacija već rutinski pravosudni posao, kada se procesuiranje komunističkih zločina bude smatralo pravnim poslovima, a ne političkim procesima. Za negativnu percepciju pravosuđa u Hrvatskoj, koje Milanović tako zdušno brani, nije kriva javnost već politika i pravosuđe na čelu sa Milanovićem i Bajićem.


Željko Primorac