Prema dostupnim podacima, posljednja plaća Josipa Broza Tita, u 1980. godini, iznosila je 4,5 miliona dinara, ili prema tadašnjoj vrijednosti oko 280.000 njemačkih maraka, što preračunato iznosi oko 140.000 eura.


Beogradska Politika otkriva kako je tolika plaća „ljubičici bijeloj“ isplaćivana na temelju odluke Kadrovske komisije Predsjedništva SFRJ o visini plaće koju je Tito dobivao od 1945. godine. Ta odluka, naravno, bila je službena tajna.

Međutim, danas su ostale špekulacije gdje je zapravo završio taj silni novac. Navodno je dio tog novca davao Jovanki, koja će se tek 1985. godine izboriti za mjesečnu naknadu u visini od 1352 njemačkih maraka. Dio novca išao je sinu Žarku i kćerki Zlatici, a pretpostavlja se kako je najveći dio novca Broz zadržavao za sebe.

Na što je sve jugoslavenski diktator trošio taj novac još uvijek nije poznato, kao što, uostalom,  još uvijek nije poznato koliki su novčani iznosi potrošeni za financiranje komunističkih revolucija i crvenog terora širom svijeta.

Poznato je jedino da su Brozovu plaću, svakog prvog dana u mjesecu, na njegovu beogradsku adresu u Užićkoj 15., dostavljali pripadnici KOS-a JNA, u dvjema bakrenim kutijama veličine 50 puta 30 centimetara.

 

R.H.