Na Dušni dan, 2. studenoga, u crkvi Sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi slavljena je misa za sve pokojne župljane, te za hrvatske i njemačke vojnike i civile koji su 1945. pobijeni i bačeni u još uvijek neoznačenu masovnu grobnicu u Ljubijskoj ulici 58, koja se nalazi nedaleko župne crkve.


Misno slavlje predvodio je župnik fra Ivica Vrbić u koncelebraciji dekana Remetskoga dekanata fra Branka Lipše i više svećenika te trajnog đakona Krunoslava Kičinbačija.

Nakon mise iz crkve je krenula procesija s lampašima i uz zajedničku molitvu za pokojne prema mjestu masovne grobnice. U procesiji su bili i provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Ante Logara i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Na mjestu neoznačene grobnice, gdje se godinama nalazila trgovina, pročitano je svjedočanstvo očevica počinjenih zločina, te se molilo za žrtve i počinitelje, a župnik Vrbić izmolio je molitvu odrješenja za pokojne. Od lampaša, koji su kupljeni u akciji Caritasa Zagrebačke nadbiskupije za pomoć potrebitima, oblikovan je križ na spomen nepoznatim žrtvama komunističkih zlodjela nakon II. svjetskog rata te kao poticaj da se grobnica dostojanstveno označi.

 

M.B.