Zagrebačka gradska skupština na sjednici 28. studenog prvi će put otkad se ideja pokrenula raspravljati o preimenovanju Trga maršala Tita u Kazališni trg. Akciju preimenovanja koju već nekoliko godina vodi građanska inicijativa Krug za trg preuzeli su na sebe zastupnici HDZ-a, HSP-a AS i BUZ-a koji su najavili ustrajanje sve dok ne postignu cilj.


O tomu hoće li prijedlog doći na dnevni red prvo će u utorak odlučiti Odbor za imenovanja ulica koji je do sada sve molbe inicijative Kruga za trg odbacio. Budući da je prijedlog ovaj put potekao od HDZ-a, čiji je član ujedno i predsjednik Odbora, očekuje se da će se ovo vruće pitanje naći i na klupama zastupnika.

– Zašto da tako važno pitanje, za ono za što se zalaže velik broj građana, mi stopiramo na Odboru – jasno je poručio Zoran Piličić, predsjednik Odbora za imenovanje, inače član HDZ-a.

Promišljanje slično Piličićevom ima i HSLS-ovac Alen Ostojić, koji je kazao da je pravednije da o tomu odluči 51 zastupnik nego pet članova Odbora.

Kamo će Bandić?

Kako će se u svemu ponijeti aktualni gradonačelnik i zastupnici koji ga podržavaju teško je za sada kazati.

Milan Bandić je nedavno sa skupštinske govornice javno negirao optužbe HDZ-ovih zastupnika da je u jednoj prigodi okupljanja jugonostalgičara nosio značku s likom Josipa Broza Tita.

>>Milan Bandić tužbama zaprijetio HDZ-ovim zastupnicima: 'Komunistička partija i Tito poveli su ovaj narod u narodnooslobodilački rat'

U međuvremenu, u prigodi obilježavanja Dušnog dana, aktualni se gradonačelnik pojavio i u crkvi Sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi, gdje je slavljena sv. misa za sve pokojne župljane, te za hrvatske i njemačke vojnike i civile koji su 1945. pobijeni i bačeni u još uvijek neoznačenu masovnu grobnicu u Ljubijskoj ulici 58, koja se nalazi nedaleko župne crkve.

>>Zagreb: Molitva za žrtve neoznačene masovne grobnice u Ljubijskoj ulici

Stoga, od aktualnog se gradonačelnika može očekivati potpora jednoj ili drugoj opciji. Ovisno gdje će vidjeti veću političku korist.

 

R.Horvat