Teška građevinska operativa prekopala je masovnu grobnicu u mjestu Sinac kod Otočca. Masovna grobnicu iz vremena Drugog svjetskog rata u kojoj su civilne žrtve OZNE prekopana je uz suglasnost Županijskog suda u Karlovcu, kako se navodi u reagiranju Ministarstva branitelja na članak objavljen na portalu HRsvijet.


Dok mještani u okolici masovne grobnice tvrde kako je grobnica prekopana te je i dio posmrtnih ostataka završio u zemlji koja je odvožena sa mjesta masovne grobnice, Matićevo ministarstvo, nadležno za grobnice iz vremena Drugog svjetskog rata, tvrdi kako su žrtve ekshumirane i zbrinute u Otočcu.

>>Prikrivanje dokaza o zločinima komunizma: Građevinski strojevi uništili masovnu grobnicu u mjestu Sinac kod Otočca

U dosta nervoznu reagiranju Ministarstva branitelja prema portalu HRsvijet  pokušava se ostaviti dojam legalnosti cijele akcije. Međutim, unatoč svim navodima ministarstva, prema kojima je na mjestu ekshumacije bio prisutan stručni tim forenzičara i MUP-a, u odgovoru ministarstva nigdje se ne navodi zbog čega je masovna grobnica prekopana teškim strojevima, a materijal odvožen u kamionima. Možemo razumjeti kako su bageri bili potrebni za prvu fazu ekshumacije u kojoj se diže površinski sloj materijala, ali odvoženje materijala u kamionima sa mjesta masovne grobnice može značiti samo uništavanje tragova i mjesta zločina. Ovaj čin neobično podsjeća na radnje srpskih zločinaca u Podunavlju i Bosni koji su na svaki mogući način pokušavali prikriti vlastite stravične zločine. Pa su brojne masovne grobnice koje su posijali po Hrvatskoj i Bosni u nekoliko navrata prekapali i premještali.

>>Vesna Nađ: Ekshumacija na lokaciji Čovići kod Otočca izvršena je na temelju naloga Županijskog suda u Karlovcu

Ministarstvo branitelja i njegovi neosporni šefovi u ovom slučaju, Matić i Grujić, trebali bi znati kako se nisu neprimjereno ponijeli samo prema žrtvama egzekucija u masovnoj grobnici već i prema mjestu stradanja. Svaka masovna grobnica, grobište i groblje mjesto je posebnog pijeteta. Mjesto na kojem obitelji stradalih evociraju uspomene na živote svojih najbližih. Svatko bi trebao imati pravo zapaliti svijeću na mjestu posljednjeg počivališta svojih najbližih. Matić i Grujić su naredbom da se prostor grobnice prekopa uništili mjesto odavanja posljednje počasti žrtvama te bi zbog ovog čina trebali kazneno odgovarati, a najmanje što mogu učiniti je podnijeti ostavke. Zamislite kako bi ovaj dvojac reagirao da netko teškim strojevima prekopa prostor spomen područja Jasenovac?

Odnos Županijskog suda u Karlovcu kao i DORH-a prema žrtvama komunističkih zločina iz Drugog svjetskog rata i poraća u Otočcu podsjetio me na odnos navedenih institucija prema masovnoj grobnici na Novom groblju u Vrgorcu. Kada je grobnica prilikom građevinskih radova slučajno otkrivena, a MUP po službenoj dužnosti zatražio uviđaj od Suda i DORH-a u Vrgorac je upućen znakovit poziv iz DORH-a od osobe koja se nije predstavila, ali je navela iz koje institucije zove. U pozivu tadašnjem voditelju radova na Novom groblju zatraženo je da se pokupe posmrtni ostaci koji su na površini, a da se ostatak grobnice zatrpa, prekrije, a ukoliko je moguće i zacementira.

>>Tajna masovne grobnice u Vrgorcu: Partizanski egzekutori ubili i dvije trudnice u visokom stadiju trudnoće

I jedan i drugi lokalitet masovnih grobnica očiti je primjer pokušaja prekrivanja zločina, pranja nečiste savjesti i očuvanja partijske verzije povijesti o događajima iz vremena Drugog svjetskog rata i poraća. Radi se o zločinačkoj metodologiji prekrivanja masovnih grobnica pri čemu nema nikakve razlike između četničkih pokušaja prekrivanja u Podunavlju i Bosni te akcija Matića, Gruića, Dorha i raznih partijskih sudova.

 


Željko Primorac