-Nema nikakve razlike u stavovima predsjednika Republike, Vlade i Sabora s jedne strane i Milana Bandića s druge strane, kako po pitanju "lex Perkovića" tako ni po pitanju Trga maršala Tita - istaknuo je Zoran Piličić, predsjednik Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova u Skupštini Grada Zagreba, u razgovoru za HRsvijet.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić onemogućio je inicijativu HDZ-a da se pitanje promjene imena Trga maršala Tita u četvrtak, 28. studenog, nađe na dnevnom redu Skupštine grada Zagreba, za kada je Krug za trg – građanska inicijativa za Hrvatsku bez totalitarističke simbolike najavila održavanje prosvjednog skupa.

>>Maja Runje: Stranke ljevice, kao i Lista Milana Bandića, ne žele brisanje Titovog imena

Zoran Piličić (HDZ), predsjednik Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova u Skupštini Grada Zagreba, koji je ujedno i pokretač ove inicijative, smatra kako je dolazak ove inicijative na dnevni red zaustavio osobno gradonačelnik Milan Bandić, i to zbog straha kako bi ovo pitanje moglo podijeliti njegove zasupnike.

Kako tumačite činjenicu da Lista Milana Bandića nije dala potporu inicijativi HDZ-a za promjenom imena Trga maršala Tita?

-Mi ne možemo tvrditi niti reći da cijela Lista Milana Bandića nije dala potporu inicijativi HDZ-a za promjenom naziva Trga maršala Tita, nego samo članovi Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova s njegove Liste nisu dali potporu toj inicijativi. Međutim, važno je naglasiti da je među članovima Odbora postojala dobra klima da se ta inicijativa pusti na plenarnu sjednicu, jer sam ja, uz sličan stav većine ostalih članova Odbora, smatrao da nas 5 članova ne trebamo biti smetnja i prepreka da o tako važnom pitanju raspravlja i odlučuje 51 zastupnik u Gradskoj skupštini.

Što je odlučilo?

-Meni je već bilo prilično jasno da to neće proći na Odboru onog trenutka kada je g. Bandić na konferenciji za tisak, par dana prije sjednice Odbora, rekao da o tome neće odlučivati niti on kao gradonačelnik, ali niti Gradska skupština te je to ponovio i na samoj sjednici Odbora, čime je uputio jasnu poruku članovima s njegove Liste. S druge strane, važno je naglasiti da su se neki članovi s njegove Liste javno izjasnili za promjenu imena Trga maršala Tita.

>>Bandić najavio referendum o preimenovanju Trga maršala Tita

Hoćete reći da bi to dovelo do svojevrsnog loma?

-Upravo je to jedan od čimbenika koji je, zacijelo, utjecao na to da g. Bandić ne dozvoli da to pitanje dođe na GS, jer bi se pokazalo da ni njegovi zastupnici nisu jedinstveni i da bi se podijelili po tom pitanju, što bi moglo imati negativne političke posljedice po samog gradonačelnika Bandića

U vrijeme predizborne kampanje određeni su mediji najavljivali predizbornu i postizbornu koaliciju Bandićeve liste i HDZ-a, što je za mnoge bilo uvjerljivo. Međutim, u praksi se to nije činilo, niti se čini, izglednim ?

-Iako je HDZ otvoreno i jasno tijekom predizborne kampanje naglasio da nema suradnje niti koalicije s Milanom Bandićem, mediji su pisali o predizbornoj i postizbornoj suradnji HDZ-a i Milana Bandića, bez obzira što za to nije bilo nikakvih utemeljenih argumenata. Dokaz je više nego očit - ne da nema koalicije, nego je HDZ zajedno sa svojim koalicijskim partnerima jedina prava opozicija Milanu Bandiću u Gradskoj skupštini.

-Tko je servirao takve spinove?

-Onaj koji je, zbog osobnog političkog interesa pridobivanja birača desnog političkog usmjerenja, podgrijavao takvo mišljenje o koaliciji, bio je osobno g. Milan Bandić. U tome je dobrim dijelom i uspio pridobivši lažnom desnom retorikom dio biračkog tijela i ostvarivši pobjedu u Zagrebu upravo zahvaljujući takvom ciljanom političkom manevru "zamagljivanja" očiju dijelu birača.

>>Andrija Mikulić, prvi zagrebački HDZ-ovac: Razvoj događaja pokazao da su priče o dogovoru s Bandićem bile obične objede

"Zaiskrilo" je zbog Bandićevog pojavljivanja na skupu jugonostalgičara na Bundeku. Čule su se i prijetnje tužbama?

-Oko Bandićevog pojavljivanja na Bundeku s Titovim likom na reveru sve je već rečeno i jasno ma koliko on sada to pokušavao minorizirati i relativizirati pa čak prijeteći i tužbama zastupnicima HDZ-a. Time se on deklarirao kao sljedbenik titoizma i njegovih političkih vrijednosti što je legitiman stav, ali nije fer i pošteno prema dijelu birača koji su mu dali glas, a koje je on u kampanji "fingirao" upravo suprotnom retorikom. S obzirom da je po tom pitanju ostao bez argumenta, on je izabrao ono što smatra da mu manje šteti - ne govoriti o tome više javno niti u medijima kako bi se sve što prije zaboravilo i smirilo.

Vratimo se pitanju referenduma. Koliko je, po vama, Bandićeva najava referenduma o promjeni imenu Trga, u situaciji kad Milanovićeva vlada želi ograničiti uporabu institura referenduma, uopće ozbiljna inicijativa?

-I Bandićeva najava referenduma građana Grada Zagreba glede promjene naziva Trga maršala Tita, također, je dio njegovog širokog spektra izbjegavanja odgovora i jasnog deklariranja svog političkog i ideološkog habitusa, a sve s ciljem da se "dodvori" cjelokupnom biračkom korpusu po principu šoping centra "za svakoga ponešto". Pri tom i sam izriče kontradiktornosti govoreći da je preimenovanje Trga maršala Tita prvorazredno političko pitanje da bi o tome odlučivao on ili skupština, a s druge strane, na upit je li on za promjenu odgovara da "njegovo mišljenje nije bitno", kao da je on neki politički anonimus, a ne prvi čovjek Grada Zagreba.

Dakle, vjerujete da čeka ishod inicijative o ograničavanju instituta referenduma, što najavljuju iz vladajuće koalicije?

-Na ruku mu u svezi "razvodnjavanja" priče oko referenduma ide i recentna najava vladajuće elite glede izvjesnih ograničenja i limitiranja ciljeva i učinaka instituta referenduma, što g. Bandiću daje dovoljno prostora da kreira situaciju i tempira događanja na način za koji on drži da će najviše ići njemu u korist

-Iz određenih krugova mogu se čuti procjene kako se Milan Bandić priprema za predsjedničku kampanju. Prema tim procjenama, zbog potrebe "zavođenja" nacionalne desnice, pitanje promjene imena Trga ostavio je upravo za tu kampanju. Kako gledate na tu mogućnost?

-"Zavođenje" nacionalne desnice je jedan od najbolje razrađenih i vrhunskih političkih odrađenih Bandićevih poteza. Nesumnjivo je da će on i na nacionalnoj razini pokušati ostvariti svoje političke ambicije (predsjednički/parlamentarni izbori) upravo na taj način, to jest ponovno, po tko zna koji puta, pokušati ispraznom retorikom i "dodvoravanjem" desnom biračkom tijelu kupiti njihove glasove. S obzirom da se on u političkom djelovanju vodi makijavelističkom doktrinom da "cilj opravdava sredstva", ne treba se iznenaditi da i pitanje promjene Trga maršala Tita ostavi za tu kampanju te da na kraju, ako procijeni da će mu to donijeti znatne političke bodove, manevriranje s promjenom Trga iskoristi kao svoj veliki politički kapital

Vidimo kakav je stav predsjednika Republike, Vlade i Sabora prema "lex Perkoviću" a Milana Bandića prema inicijativi o promjeni imena Trga. Ima li tu razlike ?

-Nema nikakve razlike u stavovima predsjednika Republike, Vlade i Sabora s jedne strane i Milana Bandića s druge strane, kako po pitanju "lex Perkovića" tako ni po pitanju Trga maršala Tita. Svi su oni po tim pitanjima jedinstvenog stava i mišljenja - Tito i njegovo naslijeđe zauvijek u srcu, a njegov lik kad god može na reveru i na javnim površinama. Isto je i sa slučajem "lex Perković", koji simbolizira tu tamnu stranu komunističkog titovog režima i skriva mnoge mračne tajne aktualnog vladajućeg političkog estblišmenta, koji ga zbog toga odbija izručiti SR Njemačkoj.

>>Milan Bandić tužbama zaprijetio HDZ-ovim zastupnicima: 'Komunistička partija i Tito poveli su ovaj narod u narodnooslobodilački rat'

Stav EU-a prema komunizmu je nedvojben. Zbog čega Hrvatska kao punopravna članica EU-a ne može slijediti te stavove ?

-To je samo još jedan nepobitan dokaz koliko je Republika Hrvatska još uvijek duboko zarobljena i okupirana političkim naslijeđem komunizma. Usprkos nesmiljenom nastojanju "moderne i demokratske hrvatske ljevice" da dokaže kako su samo oni pravi zastupnici europskih demokratskih vrijednosti, dok je, po njima, na drugoj strani "nazadna i nedemokratska desnica"  glavni kočničar svih pozitivnih promjena i rušitelj demokratskih načela na kojima počiva moderna Europa, realnost i činjenično stanje u odnosu na stav EU prema komunizmu pokazuje suprotno. Upravo se razotkriva i pokazuje sve licemjerje "moderne hrvatske ljevice" i vladajuće elite, koja uporno odbija poštivati sve europske rezolucije koje pozivaju da se priznaju počinjeni komunistički zločini, procesuiraju zločinci i naredbodavci te zatraži oprost kako bi došlo do pomirenja. Time pokazuju svoje pravo lice, baštinjeno komunističkim političkim naslijeđem i sve dok je tako i dok takvi vladaju i odlučuju o najbitnijim pitanjima u Hrvatskoj, nažalost, Hrvatska kao punopravna članica EU neće iskreno slijediti stavove EU glede komunizma kao totalitarnog i autoritarnog režima.

A vaša stranka?

-S duge strane HDZ je vrlo jasan i eksplicitan po tom pitanju i u potpunosti podržava stav EU u svezi komunizma te osude svih zločina počinjenih u vrijeme komunističkog režima.

 

 

Robert Horvat