Za Vinkom Sindičićem, agentom jugoslavenske Udbe, koji je odležao 15 godina zatvora zbog pokušaja ubojstva hrvatskog emigranta Nikole Štedula i ključnog svjedoka protiv Josipa Perkovića, raspisana je međunarodna tjeralica.

Policija je tražila Sindičića po nalogu Općinskog suda u Rijeci, ali ga nije našla ni na jednoj poznatoj adresi u Hrvatskoj, tvrdi Večernji list.

>>Vinko Sindičić na liječenju: Skrivanje od Suda ili pokušaj 'medicinskog atentata'?

Sindičića se traži zbog više slučajeva, a najvažniji je zbog iskaza na njemačkom sudu gdje je Josipa Perkovića označio kao odgovornog za organizaciju likvidacije Stjepana Đurekovića.

Poznato je da su protiv Sindičića svojedobno kaznenu prijavu zbog davanja lažnog iskaza putem odvjetnika Ante Nobila podnijeli i sami Josip Perković i Zdravko Mustać.

U iskazu koji je dao njemačkim tijelima kaznenog progona Sindičić je tvrdio da je bio suradnik tajnih službi i da ima saznanja kako je ubojstvo Stjepana Đurekovića organizirao Josip Perković, i to po nalogu Zdravka Mustača.

Osim što je takvim svjedočenjem de facto inicirao otvaranje kaznenog postupka protiv Perkovića i Mustača, Sindičić je svojim svjedočenjem bio i ključan za ponavljanje postupka Krunoslavu Pratesu, u čijoj je garaži 1983. godine Đureković bio ubijen. Isprva je Prates u nedostatku dokaza pušten, no onda je u ponovljenom postupku, a nakon Sindičićeva svjedočenja, osuđen na doživotni zatvor.

Perkovićevom odvjetniku Anti Nobilu je iznimno važno vođenje kaznenog postupka protiv Sindičića za davanje lažnog iskaza. Kada bi ishodio da se Sindičića osudi za laž na račun Perkovića i Mustača, odvjetnik Nobilo bi imao u rukama snažan adut kojim bi branio Josipa Perkovića, navodi Večernjak.

 

M.M.

 

Vezani članci:

-DRŽAVNI TERORIZAM: Udba poslije rata ubila 69 emigranata

-Božo Vukušić: Sindičićevo povlačenje iskaza i tjeralica protiv Josipa Perkovića nemaju dodirnih točaka

-Zvonimir Hodak: Priča o povlačenju izjave od strane Vinka Sindičića samo je 'dimna bomba'

-Odvjetnici Davor i Zlatko Prtenjača: Vlada, Predsjednik, vladajuća stranka i DORH u odvjetničkom timu Josipa Perkovića

-Bože Vukušić: 'Lex Perković' - epilog bez epiloga

-Josip Jović: Vlada li UDBA ovom državom?

-Kristijan Bošnjak: Ubojice Brune Bušića slobodno šetaju među nama

-Bože Vukušić: Udbaško leglo u Rijeci

-Bože Vukušić: Misteriozne smrti riječkih udbaša

-Anto Nobilo: DORH priprema postupak protiv Perkovića, čeka se samo promjena Ustava

-Željko Kekić: Perkoviću će se suditi u Hrvatskoj i sve će završiti po shemi 'pojeo vuk magare'

-Njemački mediji: Hrvatska pred sankcijama zbog zaštite osoba s međunarodne tjeralice (Video)

-Christophe Dolbeau: Hrvatska i smrdljiv duhovi Udbe

-Željko Peratović: Josipović, Miljenić i Milanović pokušavaju 'slomiti' Hrvatina i Bajića te zaustaviti izručenje Josipa Perkovića

-Bože Vukušić: KOS JNA nadzire UDBU