Nakon što se u javnosti oglasila udruga 'Regimenta' koja tvrdi da je autor 'Akcijskog plana Barbika', u Večernjem listu oglasio se glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, koji smatra je da dokument "Akcijskog plana Barbika" proizašao upravo iz Josipovićevog okruženja.

U razgovoru za Večernjak glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić za cijeli slučaj optužuje Pantovčak, koji, kako tvrdi, želi nanijeti štetu HDZ-ovoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović.

-Ono što sam prepoznao, ne samo ja nego i svi naši građani, jest da je taj prljavi uradak kojim se pokušava blatiti naša kandidatkinja gđa Kolinda Grabar-Kitarović osvanuo, pojavio se u Uredu predsjednika na Pantovčaku. Predsjednik je nervozan zbog isteka mandata pa ponovno hrvatsku javnost opterećuje reprizom epizode koju je javnost gledala 2009. u predizbornoj kampanji, kada je osvanuo sličan uradak. Zanimljivo, kad je postao predsjednik, nije ni tada zatražio istragu nadležnih tijela iako je u predizbornoj kampanji glasno tvrdio da će baš on stati na kraj paraobavještajnom podzemlju – kazao je Brkić.

Brkić tvrdi da ne zna tko je uradak napravio, ali da je očito kako je riječ o klasičnom uratku s potpisom udbaškog podzemlja.

-Ne zna se tko je uradak napravio, nisam ga vidio, ali oni koji su vidjeli njegove dijelove na webu kažu da je to klasičan uradak s potpisom udbaškog podzemlja. A znamo da je predsjednik, a ne mi u vrhu HDZ-a, okružen nekim ljudima koji su se ispraksirali u Udbi – kategoričan je glavni tajnik HDZ-a.

>>Udruga Regimenta preuzela odgovornost za kreiranje 'Akcijskog plana Barbika' – Josipović zadovoljan

Tvrdi da je iz Josipovićevih postupaka vidljivo protiv koga je cijeli ovaj igrokaz usmjeren.

-Nakon svega ovoga, međutim, uvjeren sam još više, gđa Kolinda će biti iduća hrvatska predsjednica. Predsjednik Josipović je kazao da je njemu takva prljava rabota neprihvatljiva, pa dodatno iznenađuje zašto onda nije, kada je taj uradak osvanuo u njegovoj pošti, odmah naložio i istragu da se utvrdi tko radi te prljave stvari. No, on to ne radi, nego saziva u četvrtak novinare iz pisanih medija, a u petak iz elektroničkih medija, dakle dva dana zaredom saziva novinare i pokazuje im taj uradak. A neki su novinari, kako se može čitati, imali i detaljniji uvid u taj uradak –  tvrdi glavni tajnik HDZ-a.

Osvrnuo se i rezultate anketa, nazvavši ih tržišnim anketeama sa sistemskom pogreškom.

-Neshvatljivo je da nam, nakon što je naša koalicija pobijedila sa 12% razlike prema lijevoj SDP-ovoj koaliciji, anketari sada daju 4 ili 5 posto prednosti. Postavlja se već uistinu pitanje reputacije tih agencija, tko će ih više angažirati na poslovima istraživanja tržišta kada nijedne rezultate izbora nisu ni približno točno predvidjele. Čudim se da to i njih same ne zabrinjava jer, čini mi se, te agencije ne žive od političkih, nego tržišnih anketa. Što se tiče Kolindina rejtinga, naše nam procjene govore da će pobijediti u prvom krugu. A poznato vam je da do sada nijednom nismo promašili. Osim toga, ova silna nervoza predsjednika Josipovića govori nam da smo u pravu – istaknuo je Brkić.

>>'Paraobavještajno podzemlje' s Pantovčaka u funkciji bacanja 'dimne zavjese'

Prokomentirao je i Josipovićevu izjavu da Karamarkov HDZ više nalikuje na obavještajnu bojnu nego na političku stranku.

-Najbliži suradnici predsjednika Karamarka (Predsjedništvo, Središnji odbor i Nacionalno vijeće) imaju najmanje pedeset, a možda i blizu sto godina braniteljskog staža u Domovinskom ratu. A dio Josipovićeve obavještajne bojne sjedi u zatvoru u Münchenu. Eto, po tome se mi razlikujemo – zaključio je Milijan Brkić.


R.Horvat