Nakon uloge u francuskoj revoluciji, masoni su se našli na udaru Crkve i dijela javnosti. Iz tih razloga mnogi od njih potražili su sigurnost na američkom kontinentu, gdje se tih godina rađala ideja o stvaranju nove, ujedninjene države.

Masonstvo se proširilo sjeverno američkim kontinentom od 1730., i u vrlo kratkom vremenu postalo vrlo popularno među poličkom elitom tog vremena.

Benjamin Franklin se pridružio Slobodnim zidarima već 1731, dok je George Washington iniciran nešto kasnije 1752. godine. Ova dvojica otaca Sjednijenih država nisu skrivali svoju pripadnost tajnoj bratovštini, a najočitiji primjer bilo je polaganje kamena temeljca glavnog grada. Tom je prilikom, 18. rujna 1793., Washington odjenuo masonsku kutu u javnosti te cijelu ceremoniju ‘odradio’ po pravilima masonskih rituala.

U svom govoru tada je rekao:

"...Ma koliko to moglo zvučati hvalisavo ljudskim umovima, te uistino časno, kao što i jeste - primiti od naših sugrađana svjedočanstvo i potvrdu, da se radi na dobrobit javnosti; ipak nije manje zadovoljstvo znati, da su prave vrline srca u našem Društvu visoko poštovane, a njihova liberalna načela zasnovana na nepovredivim zakonima istine i pravde. Da bi se još povećalo socijalno zadovoljstvo i sreća društva općenito, vrijedne su dobronamjerne zamisli masonske institucije; pa bi smo svi morali najtoplije željeti, da time bude vođen svaki član bratstva, kao i ovim objavljenim izdanjima, u kojima se otkrivaju načela koja su neprekidno aktualna, i kojima bi se trebalo uvjeriti čovječanstvo, da je veliki i glavni zadatak masonerije - baviti se ostvarenjem sreće cijele ljudske rase.."


“Bostonska čajanka”

Sam ustav S.A.D.-a po mnogim je povjesničarima baziran na masonskim “Drevnim tekstovima” poznatijim pod nazivom “Andersonov ustav”. Masonski utjecaj vidljiv je i na novčanici jednog dolara, tj. na državnom pečatu koji se nalazi sa stražnje strane novčanice, te na nizu spomenika od kojih naviše ‘strši’ ogromni obelisk pred Bijelom kućom.

Uvaženo je mišljenje da su Masoni sudjelovali u “Bostonskoj čajanci” (premda je malo dokaza) kada su lokalni službenici  odbili  platiti porez na čaj i nakon prevrtanja robe u more taj brod poslali natrag u Englesku.

Vjeruje se da su upravo Bostonske masonske lože poslužile za presvlačenje takozvanih Indijanaca koji su čaj bacili u more, a Paul Revere, koji je kasnije postao  Veliki meštar Massachusettsa, navodno je bio jedan od tih maskiranih ‘indijanaca’.

Također, govori se da od 55 potpisnika “Deklaracije neovisnosti” samo  šestorica nisu bili pripadnici masona, a od 39 potpisnika Ustava iz 1787. trinaestoro je (dokazano) pripadalo ovom tajnom društvu. Točni podaci o broju masona koji su ‘skrojili’ ovaj najvažniji dokument sjevernoameričke unije vjerojatno nikad neće biti poznat u potpunosti, ali to nije ni važno jer ukoliko je samo jedan bio pripadnik bratovštine - utjecaj istih je bespredmetan.

S druge strane, popis imena Washingtonovih ratnih generala uključuje dugačak niz imena za koja se zna da su bili članovi masonerije. Patrick Henry, Nathan Hale, i John Paul Jones su samo neki od njih.

Dokumenti bilježe da je do 1800. godine na području Sjedinjenih država aktivno bilo čak 347 loža. Uz to, važno je spomenuti da su uz Georgea Washingtona, predsjednici - masoni bili i James Munroe, Andrew Jackson, James K. Polk, James Buchanan, Andrew Johnson, James A. Garfield, William McKinley, Theodore Roosevelt, William Howard Taft, Warren G. Harding, Franklin D. Roosevelt, Harry S. Truman, i Gerald Ford. Postoje dokazi koji upućuju da su i James Madison te Thomas Jefferson također pripadali Društvu.

Od predsjednika koji su obilježili 20. stoljeće, gotovo svi se dovode u vezu s masonima. Neki od njih su i sami priznali svoje članstvo, a za oni koji nisu mnoštvo je teorija koje ih povezuju s onima koji jesu.

 

Predsjednici masoni

U posljednjih tridesetak godina, najčešće spominjana imena bila su Ronald Reagan, George Bush stariji, George Bush mlađi, Bill Clinton, a danas se na internetu mogu pronaći i brojne stranice koje govore o aktualnom predsjedniku Baracku Obami kao aktivnom masonu.

Govorilo se i o masonskoj uroti i atentatu na Johna F. Kennedyja. Neki od teoretičara išli su toliko daleko da su tvrdili da je Kennedy ubijen jer je bio prvi predsednik - katolik, a prostrijelne rane na njegovom tijelu povezivali su s ranama na Hiramovu tijelu (ep o nastanku bratovštine opisan u prethodnom nastavku). Hiram je, po priči, stradao  od rana na leđima, na grlu i glavi. Kako pozadinu Kennedyjevog ubojstva pokušavaju objasniti bezbrojne verzije, a mi se ovom prilikom nećemo baviti njima jer ih jednostavno ima previše. Uglavnom, masoni se optužuju i za ovaj povijesni atentat.

Bivši direktor CIA-e George Bush stariji, pripadnik je Društva ali i drugih društava koja izazivaju različite reakcije istraživača. Piše se da je sudjelovao u radu Trilateralne komisije te društva (koje se smatra masonskim  ‘junior klubom’) “Skull & Bones”. Poznato je  i to da je Busha starijeg kraljica Elizabeta 1993. proglasila Vitezom.

Dinastija Bush itekako je zanimljiv predmet istraživanja brojnih autora. Otac georgea Busha starijeg dovodi se u svezu sa nacistima, tj. financiranjem Njemačke tijekom Drugog svjtskog rata (i prije), a njegova majka povezuje se čak i s crnim magom Aleisterom Crowleyjem (koja je, navodno sudjelovala u njegovim seksualnim orgijama). Bushevi se također spominju i kao aktivni članovi u organizaciji terorističkih napada na njujorške Blizance u rujnu 2001. Dug je niz podudarnosti koje ih povezuju s ovim događajem (koji se zbio za vrijeme vladavine Busha mlađeg), od (dokazanih) poslovnih veza s obitelji Bin Laden.

I kad posmatramo  obiteljska stabla američkih predsjednika, nailazimo na zaprepašćujuće podatke. Trenutno u SAD živi oko 260 milijuna ljudi, a ukoliko dodamo sve one koji su se smatrali Amerikancima od 1776., dolazimo do stotina i stotina milijuna. Od tih stotina milijuna ljudi 42 su postali predsjednici SAD-a. Svako normalan bi pomislio po zakonu vjerovatnoće da se ta 42 čovjeka međusobno dosta genetski razlikuju. Ali ne, to ovde nije slučaj.


Geni, piramida i ‘Oko’

Prema Aristokratskom i Kraljevskom Rodoslovu, Burke’s Peerage, baziranom u Londonu, na svim američkim izborima, uključujući i Georgea Washingtona, u 1789, pobjedio je kandidat koji je imao najviše europskih kraljevskih gena. Trideset tri od 42 predsednika su u direktnom genetskom tj. krvnom srodstvu sa dvojicom ljudi: Charlemagneom, najpoznatijim francuskim monarhom, i Alfredom Velikim, engleskim kraljem.

Sve navedeno je samo djelić onoga za što ih se optužuje (ili im se pripisuju zasluge), a njihovo članstvo u Društvu slobodnih zidara tako i masone dovodi u vezu sa svim događajima.

Jedan detalj koji izaziva mnogo rasprava na američkom kontinentu (a i svim drugima) je i izgled novčanice od jednog dolara. Mnogi se pitaju što znače simboli američkog državnog pečata koji se nalaze na ‘stražnjoj’ strani novčanice, ponajviše što sami simboli imaju okultna tumačenja.

Nedovršena piramida s ‘Božjim okom’ i latinski natpisi povrh i podno simbola za mnoge su dokaz masonske zavjere protiv čovječanstva.

Pečat svake države ima svrhu ovjeravanja službenih dokumenata i kao takav mora prikazivati detalje koji simboliziraju podrijetlo same države. Mnogi amerikanci pitaju se kakve veze ima piramida s njihovom zemljom, pošto na tlu S.A.D.-a nisu pronađene piramide?

Priča o nastanku Pečata seže u dane stvaranja ove svjetske sile. Naime, Kontinentalni kongres S.A.D.-a je 4. srpnja 1776. godine imenovao Benjamina Franklina, Thomasa Jeffersona i Johna Adamsa da, kao Komitet trojice pripreme nacrt za pečat Sjedinjenih Država. Sva trojica bili su masoni, a pečat koji su kreirali, posebno njegov revers, sadrži masonsku simboliku i masonske tajne. Prema samim masonima: ,,Dizajn na reversu pečata skriva ,,tajni red” i izgubljenu riječ drevnih zidara.

Motiv koji je upotrijebljen je piramida zato što je i u davnim vremenima, od kada masoni navodno potiču, kao i danas, misija bila ista: sprovesti vrhovnu volju na Zemlji. Taj rad je nedovršen, stoga ni piramida na pečatu nije završena. Svaki brat mora dati svoj udio, znajući da njegov rad nadgleda i vodi “Oko koje vidi sve”.Piramida sa okom na njenom vrhu, često je tumačena kao simbol Luciferovog oka. Kako i zašto je ovaj “sotonistički simbol” postao obilježje monetarnog sistema Sjedinjenih Država, pravi odgovor znaju članovi društva, a svi drugi mogu samo nagađati.

Ispod slike nedovršene piramide stoji natpis “Novus Ordo Seclorum” koji je 1782. predložio Charles Thompson, jedan od osnivača američke nacije, kada je od strane kongresa zamoljen da osmisli konačan dizajn velikog pečata Sjedinjenih država. Thompson nikada nije u potpunosti objasnio prijevod ovog mota, ali je objasnio njegov simbolizam koji znači «početak  nove američke ere». Doslovan prijevod ovih riječi bio bi “Novi poredak stoljećima”, ali može se prevesti i kao “Novi svjetski poredak”.

“Annuit Coeptis” riječi su koje stoje iznad piramide, a prijevod je “On, ‘Bog’, odobrava naše preuzimanje (svijeta)”. Još dva su natpisa na novčanici (pečatu): “Ordo ab chao” ili ‘red iz kaosa’ te E Pluribus Unum” - ‘iz mnoštva u jedno’.

 

AUTOR: Damir Ljubičić


// //