HRsvijet.net - Hrvatski svijet - Razumjeti Hrvatsku - Vijesti

Saturday, Sep 20th

Last update:05:06:49 PM GMT

You are here: Naslovnica

ZAHVAT KOJI SPAŠAVA ŽIVOT - Heimlichov hvat

E-mail Ispis PDF

Heimlichov hvat je manevar koji se koristi za spašavanje života u slučaju gušenja hranom, utapljanja te kod gušenja uslijed astme.

Heimlichov hvat je opisao dr. Henry Heimlich 1974. godine i otada je njegova primjena spasila brojne živote.

Heimlichovim hvatom se podiže tlak u prsnom košu i omogućuje izbacivanje zalogaja ili drugog stranog tijela. Nakon spašavanja žrtvu je potrebno hitno odvesti k liječniku.

Osoba koja se guši hranom ili drugim objektom obično je u smrtnom strahu, hvata rukama vrat, ne može disati niti govoriti i uskoro poplavi koža. Ponekad se osobe zbog srama maknu u drugu prostoriju zbog čega može nastupiti smrt bez ikoga u blizini. Zbog toga je Heimlichov hvat potrebno primijeniti odmah čim se primijeti gušenje kod osobe.

Ako osoba kašlje, potrebno je pričekati jer je kašalj obrambeni mehanizam kojim se često izbaci objekt zbog kojeg je nastalo gušenje.

Potrebno je poduzeti slijedeće korake:

1. prići osobi koja se guši odostraga

2. obujmiti ruke oko unesrećenog

3. stisnuta šaka jedne ruke se uhvati drugom rukom tako da je palac okrenut prema stomaku te se smjesti u središnjoj liniji ispod rebara, a iznad pupka

4. naglim i snažnim stezanjem ruku šake se utiskuju u trbuh i snažno povuku prema gore

5. hvat se ponavlja dok se ne izbaci objekt gušenja

Besvjesni unesrećenik ili kad se žrtvu ne može obujmiti oko tijela

Žrtvu je potrebno poleći na leđa. Potrebno je kleknuti iznad žrtve s koljenima sa strane njena trupa. Šake se postave jedna preko druge kao za reanimaciju i postave na gornji dio trbuha u središnjoj liniji ispod rebara, a iznad pupka. Težina tijela se koristi za snažni pritisak šakama na tom mjestu sa snažnim i iznenadnim povlačenjem prema gore. Postupak se ponavlja dok se ne izbaci objekt gušenja.

Djeca

1. poleći dijete s licem prema gore na ravnu podlogu te kleknuti ili stajati kraj djetetovih stopala ili dijete posjesti u krilo s licem prema naprijed

2. srednji prst i kažiprst od obje ruke postaviti na gornji dio trbuha u središnjoj liniji ispod rebara, a iznad pupka

3. iznenadnim i snažnim pritiskom prsti se utiskuju i trbuh te brzo utisnuti podižu prema gore

4. ponavljati dok se ne izbaci objekt gušenja

Kako sebe spasiti Heimlichovim hvatom?

1. stisnutu šaku uhvatiti drugom rukom i staviti na trbuh u središnjoj liniji ispod rebara, a iznad pupka

2. šake je potrebno snažno utisnuti u trbuh i potegnuti prema gore

3. ponavljati postupak dok ne izleti objekt gušenja

Druga je mogućnost baciti se ili snažno pritisnuti gornji dio trbuha na neki komad namještaja s rubom, npr. na rub stolice, stola, izbočeni dio ormara, zahodski namještaj i potegnuti pritisak prema gore.

Utopljenik

Utopljeniku je potrebno napraviti Heimlichov hvat jer se zrak ne može upuhati u pluća dok se ne izbaci voda. Postupak je slijedeći:

1. utopljenika poleći na tvrdu ravnu podlogu

2. glavu okrenuti na stranu kako bi se voda mogla izlijevati iz usta

3. raskoračiti noge i kleknuti iznad žrtve s licem prema žrtvi

4. šake se postave jedna preko druge kao za reanimaciju i postave na gornji dio trbuha u središnjoj liniji ispod rebara, a iznad pupka

5. težina tijela se koristi za snažni pritisak šakama na tom mjestu sa snažnim i iznenadnim povlačenjem prema gore

6. postupak se ponavlja dok god voda izlazi iz usta

Utopljenik u bazenu ili plitkoj vodi

Zbog uzgona je manja masa tijela pa je žrtvi potrebno prići odostraga, obujmiti rukama oko trupa, stegnutu šaku obuhvatiti drugom šakom, okrenuti palčeve prema gornjem dijelu trbuha te iznenada i snažno pritisnuti i potegnuti prema gore. Ponavljati dok god voda izlazi iz usta.

Astma

Heimlichov hvat se izvodi u akutnom napadaju astme koji ne odgovara na lijekove ili bolesnik nije u mogućnosti uzeti lijek. Postupak na drugima isti je kao kod gušenja, a postupak na sebi također je već opisan.

Komplikacije

Heimlichov hvat može biti i opasan. Opisani su slučajevi povraćanja, tromboze aorte, aortne regurgitacije i pucanja želuca nakon njegova izvođenja. Međutim, budući je dosad u bezbroj slučajeva Heimlichov hvat pomogao u spašavanju života, njegova uporaba i činjenica da je najbolja metoda za spašavanje pri gušenju nije opozvana i nalazi se u svim preporukama za spašavanje života./medicina


ZAHVAT KOJI SPAŠAVA ŽIVOT - Heimlichov hvat