U srijedu 15. prosinca, nakon generalne audijencije, papa Benedikt XVI. primio je kardinala Vinka Puljića i don Antu Bakovića, koji su mu tom prigodom predali primjerak knjige „Hrvatski martirologij XX. stoljeća“, priopćeno je danas iz Martyrium Croatiae.

Papa Benedikt XVI i don Anto Baković

Kardinal Puljić i autor knjige don Anto Baković zadržali su se u kratkom razgovoru sa Svetim Ocem i upoznali ga sa sadržajem knjige koja dokumentirano obrađuje slučajeve 664 mučenika Crkve u Hrvata – žrtava totalitarnih režima XX stoljeća, i to 4 biskupa, 523 svećenika, 50 bogoslova, 39 sjemeništaraca, 17 braće laika i 31 časnu sestru (među kojima su i Drinske mučenice, čija se beatifikacija uskoro očekuje).

Autor je Svetog Oca obavijestio da je suradnik i u izradi njemačkoga martirologija prelata dr. Helmuta Molla („Zeugen für Christus. Das deutsche Martyrologium des 20. Jahrhunderts.“).

Na koncu je Sv. Otac čestitao Božić kardinalu Puljiću i don Anti, blagoslovivši njega, njegov rad i njegove suradnike, stoji u priopćenju koje smo dobili iz udruge Martyrium Croatiae.


HRsvijet