Predsjednik Udruge pravnika Vukovara 1991. Zoran Šangut izjavio je kako je Srbija zabrinuta zbog skoroga procesuiranja logora na njezinu području te ga, kako je rekao "ne iznenađuje srbijanski protuudarac".

Gostujući u Dnevniku 3 HTV-a izjavio je da "Srbiju posebno boli procesuiranje logora na njezinu području što izravno govori o tomu da na području Republike Hrvatske nije vođen građanski rat i da do njega nije doveo konglomerat politika već da se radilo o agresiji Srbije na čelu sa Slobodanom Miloševićem na Republiku Hrvatsku".

"Onoga trenutka kada je Državno odvjetništvo najavilo da će podići tužbu protiv zapovjednika KOS-a Aleksandra Vasiljevića za organiziranje logora na teritoriju Srbije mogli smo očekivati protuudarac od institucija Srbije", izjavio je Šangut.

I dok, kako je rekao "srbijanske institucije rade sustavno na svim pitanjima koji povezuju Srbiju s agresijom na Republiku Hrvatsku, u Hrvatskoj nema usklađenog ni sustavnoga rada mjerodavnih institucija".

"Žalosno je što su procesuiranje logora na području Srbije, kao i Aleksandra Vasiljevića, pokrenule nevladine organizacije pritiskom prema Državnom odvjetništvu i uz nekoliko novinara koji su tomu dali potporu", rekao je.

Šangut smatra da bi trebalo sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost kao što su, dodao je, "Mesić i Sanader sazvali sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost kad je trebalo 'locirati, uhititi i izručiti' Gotovinu".

"Isto tako sada trebaju predsjednik Republike i premijerka sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost i organizirati strategiju za procesuiranje svih onih ratnih zločina koji neosporno govore o agresiji Republike Srbije na Republiku Hrvatsku 1991.", istaknuo je.

"Nas su u Srbiji ispitivali oficiri KOS-a i svi usko specijalizirani za taj posao, dok je mene u Hrvatskoj u Ministarstvu unutarnjih poslova ispitivala 25-godišnja pripravnica," rekao je.

Šangut je napomenuo kako ima tonski zapis na vrpci, na kojoj je iskaz jednoga Srbina koji je svjedočio protiv mnogih Vukovaraca, a kojemu su svojevremeno prijetile srbijanske institucije smrću i krivotvorile njegov iskaz, što kako je rekao potvrđuje da se radi o montiranim kaznenim procesima .