Grupa američkih potrošača od Kongresa je zatražila informacije o spletu Google-a s američkom tajnom službom NSA.

U otvorenom pismu, upućeno članu kongresa Darrellu Issau, udruga pod nazivom 'Consumer Watchdog' podnijela je zahtjev da se stvori jedan parlamentarni odbor koji će istražiti u kojoj mjeri Google izmjenjuje podatke s tajnom službom NSA. Također će se zatražiti istraga po pitanju da li Google tajne dijelove svoje mreže pruža agentima kao bazu za međusobnu komunikaciju.


Issa je zamjenik predsjednika Odbora za državne kontrole i za državne reforme. On i još neki drugi zastupnici su više puta izrazili brigu o povezanostima između Googlea i vladinih udruga.

>>Times: Internet se ubrzano militarizira

Nedavno je Issa napisao jedno pismo i uputio ga Googleu, u kojem je pitao za informacije o Googleovom odnosu prema Bijeloj kući. Pozadina priče je da je zamjenik tehničkog direktora (CTO) vlade SAD-a, Andrew McLaughlin, prije bio jedan dugogodišnji zaposlenik kod Googlea.

„Najveći skandal prisluškivanja svih vremena“

Udruga „Consumer Watchdog“ misli da NSA opcionalno može vidjeti sve podatke koji se iskupe kod Googlea. Poseban trn u oku udruge je protekli skandal protuzakonitog prisluškivanja  WLAN-mreža preko Google-Street-View-automobila. „ Na taj način prikupljeni podaci predstavljaju najveći skandal prisluškivanja u svjetskoj povijesti ", navodi se u pismu za Sabor.


Vezani sadržaj