Gospodine predsjedniče, Vaša izjava „Manolić je važna figura u stvaranju hrvatske države", i dodatna sugestija čitateljstvu da bi Hrvatska prema ljudima poput Manolića trebala zadržati poštovanje, duboko me je uznemirila, pa sam Vam se odlučio obratiti i zamoliti Vas da dobro pročitate naslov u „Jutarnjem listu" i nakon toga se odlučno ogradite od likova tipa Manolića ili se zahvalite na dužnosti predsjednika Republike Hrvatske.

 

Gospodine predsjedniče, možda je Manolić uistinu važna figura u Hrvatskoj kakvom je Vi vidite. Za mene, za one koji nisu doživjeli hrvatsku državu, za one koji su trunuli u njegovim kazamatima i za mnoge druge, zbog njegove predanosti njenom „stvaranju", Manolić je bio i ostao važna figura jedino u njenom rušenju, čovjek koji je kompromitirao samu ideju moderne demokratske Hrvatske. Uz dužno poštovanje institucije predsjednika RH koju obnašate, dopustite mi slobodu, nakon ove Vaše izjave, koja se doima kao čin koji ima za svrhu obeshrabriti one koji su najavili progon „partizanskih" zločina, uputiti izraze zabrinutosti za budućnost Hrvatske, ukoliko predmetna izjava uistinu odražava Vaš sustav vrijednosti spram ljudi i ideja.

Ovakova kakova jest, Vaša izjava je opasna, a poruka koju sadržava korjenito je protivna europskom svjetonazoru i zakonodavstvu. Ne zaboravite da su Vas hrvatski građani birali jer ste ih uvjerili u svoju civiliziranost i europski profil. Osjećam se dužnim upozoriti Vas da se Vaše energično zalaganje, baš u slučaju Manolić, da „ ... Hrvatska zadrži poštovanje prema ljudima koji su stvarali državu..", doima kao jedna je od najvulgarnijih uvreda hrvatskim braniteljima, dakle onima koji su uistinu sudjelovali u stvaranju hrvatske države! Zbog navedenih dvojbi Vaša izjava vrišti za dodatnim pojašnjenjem! Nezanemariv dio Hrvatske javnosti očekuje ili da se okanite uloge branitelja Manolića i Manolićeve Hrvatske ili da se zahvalite na ulozi predsjednika Republike Hrvatske.

Kažete da ne smijemo unaprijed optuživati Manolića i Boljkovca! Krivo! Ne smije se unaprijed optuživati nitko! Zašto to onda nije vrijedilo za generala Gotovinu, predsjedniče? Ne sjećam se da ste skakali u njegovu obranu i obranu drugih naših generala ili generalno u obranu predmetne anomalije čije su žrtve bili mnogi hrvatski građani! Čak su i slike generala Gotovine bile zabranjene, a sad tražite fair play za Manoliće, Boljkovce i njima slične. Nije li i Tuđman sudjelovao u stvaranju Hrvatske države, pa su sudili i sude mu mrtvom, bez mogućnosti da se brani. Vrijedi li Vaš poziv da se zadrži poštovanje prema stvarateljima hrvatske države i za Tuđmana?

Građanin zabrinut za budućnost Hrvatske.

 

Vladimir Gredelj