Samo dan nakon što je Vrhbosanska katolička bogoslovija postala pridruženim članom Univerziteta u Sarajevu, javnosti se novim antihrvatskim uratkom obratio kontroverzni bosanski katolik fra Petar Jeleč.

U autorskom pamfletu, objavljenom pod naslovom „Herceg-Bosna je poput NDH utemeljena na zločinu“, u sarajevskom glasilu Svijetlo riječi, Jeleč se, u svom prepoznatljivom stilu,  pokušava pridružiti stavovima Haškog tužiteljstva i velikobošnjačkih ideologa na čelu sa Zlatkom Lagumdžijom.

- „Hrvatski je narod u svojoj bližoj povijesti, punoj uspona i padova, imao dvije nesretne epizode koje su obilježile njegovo nacionalno biće. Jedna se odnosi na stvaranje NDH, a druga na formiranje HZ Herceg-Bosne. Premda se te dvije tvorevine razlikuju u mnogim aspektima – nastale su u različitim geopolitičkim okolnostima – i jedna i druga su, naravno ne u istoj mjeri, prouzročile mnogo patnje ne samo Srbima, Židovima, Romima i Bošnjacima, nego i samim Hrvatima u ime kojih su stvarane i održavane na životu.“, tvrdi fra Petar Jeleč.

Naravno, analitičari su već ranije sasvim ispravno procijenili, što pokazuje i ovaj Jelečev pamflet, da će s Haško tužiteljstvo i ničim utemeljene optužbe za navodni zločinački pothvat dobiti znatniju potporu u određenim sarajevskim i zagrebačkim medijima. Međutim, ukupna situacija u Republici Hrvatskoj; kriza, prosvjedi i poglavito slučaj Purda, očito su u dobroj mjeri omeli realizaciju ovog nauma u dijelu zagrebačkih medija nesklonih bh Hrvatima..

S druge strane, nositeljima velikobošnjačkog projekta, koji mjesecima pokušavaju iz buduće vlasti istisnuti legitimne predstavnike hrvatskog naroda, ova je priča o „zločinačkoj Herceg Bosni“ trebala kao kap vode suhoj zemlji. U prvom redu zbog daljeg ustrajavanja na lažiranju povijesnih činjenica, ali i zbog daljeg produbljivanja dnevnopolitičkog  jaza između dijelova hrvatskog naroda u BiH.

Upravo zbog postizanja tih ciljeva trebao im je netko poput kontroverznog  fra Petra Jeleča, ili Jeleč efendije kako ga naziva, ali i doživljava, najveći dio naroda iz koga je potekao.

Eto, Jeleč je s ciljem nove stigmatizacije hrvatskog naroda u BiH u zločinu izjednačio Nezavisnu Državu Hrvatsku i Herceg Bosnu. Naravno, kao povjesničar i humanista nikada nije, niti jedne riječi, progovorio ili napisao o brutalnim zločinima komunista i mučkim ubojstvima njegove subraće – 55 franjevaca Vrhbosanske provincije,  niti o 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca.

Jeleč isto tako nije nikada kazao niti jedne riječi o 14.446 Hrvata koji su prošli kroz pakao bošnjačkih logora, kao niti o protjerivanju hrvatskog naroda izvedenog od strane bošnjačke Armije BiH. Za sve to, preme Jeleču, odgovornost snosi Franjo Tuđman i vodstvo hrvatskog naroda u BiH, organiziranog kroz HZ Herceg Bosnu. 

Naravno, fra Petra efendiju Jeleča te teme, kao uostalom niti istina, uopće ne zanimaju. Njegov posao su pamfleti. Sarajevski velikobošnjački lobi će znati kvalitetno honorirati ovaj naručeni  pamflet i izjednačavanje NDH i Herceg Bosne.

Sutra, točnije nakon presude generalu Gotovini, fra Petar Jeleč će opet imati priliku, po istom receptu, napisati novi pamflet. Po istom receptu može izjednačiti nekadašnju Nezavisnu Državu Hrvatsku i današnju Republiku Hrvatsku, odnosno Antu Pavelića i Franju Tuđmana.

Tako će dati puno veći doprinos širenju teze u navodnom zločinačkom pothvatu, što nije ništa drugo nego nastavak velikosrpsko-komunističke teze o genocidnosti hrvatskog naroda.

Naravno, naći će se mnogi koji će taj pamflet htjeti honorirati!


Damir Šimić


Vezani članci:

Dr. fra Šimun Šito Ćorić: Otkud fra Jeleču samoubilačka crta?

Probošnjačka manjina javno terorizira hrvatsku većinu

Probošnjačka manjina javno terorizira hrvatsku većinu II.

OSVRT MATE LOGARE: Fratri i politički lonac

Višnja Starešina: Kroz bošnjačke logore prošlo je 14.446 Hrvata (VIDEO)