fra Ivo Peran

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić danas je u prepunoj crkvi Gospe od Ružarija u Kaštel Starom službeno proglasio otvorenim početak postupka za proglašenje blaženim sluge Božjega fra Ivana Perana koji je rođen 1920. u Kaštel Starom, a umro u Splitu 2003. godine i kojeg su komunističke vlasti 1947. godine bile osudile na smrt strijeljenjem ali je nakon žalbe ta kazna preinačena u petogodišnju robiju.

Nabdiskup Barišić je u propovijedi istaknu kako je fra Ivan Peran 1947. godine pozvan u tadašnju vojsku gdje je i optužen. "U ono vrijeme kad se klanjalo ideologiji, kad se od proletarijata očekivalo spasenje i kad se imalo božanstvo u ljudskom liku (Tito), fra Ivan Peran je optužen da je neprijatelj i rušitelj sustava i neprijatelj naroda i biva osuđen na smrt strijeljanjem", kazao je nadbiskup Barišić.

U presudi je, po riječima nadbiskupa Barišića, navedeno da je fra Ivan Peran "intelektualni vođa zločinačke skupine i neprijatelj narodne vlasti", a stavljane su mu na teret izjave da je Stepinac osuđen bez dokaza i da će propasti svaka vlast koja se borila ili će se boriti protiv Crkve.

Nadbiskup Barišić je također citirao i dio zatvorskih zapisa fra Ivana Perana u kojim on piše o svojem razmišljanju očekujući strijeljanje. "Ustat ću i reći živio Krist kralj, pucajte, ja sam nevin", napisao je, po nadbiskupovim riječima, fra Peran. Nakon žalbe, dodao je nadbiskup Barišić, fra Peranu je smrtna kazna preinačena u petogodišnju robiju i prisilan rad.

Nakon mise je u srkvi održana prva sjednica postupka beatifikacije fra Ivana Perana. Vicepostulator za pokretanje toga postupka fra Bernardin Škunca obrazložio je da su vrhunac svetog života fra Ivana Perana dva njegova susreta sa smrću, najprije onda kada su ga komunističke vlasti osudile na strijeljanje, a zatim s prirodnom smrću 2003. godine.

"Odlučujem da se otvori biskupijski postupak za proglašenje blaženim sluge Božjeg fra Ivana Perana i naređujem da se započne s ispitivanjem o njegovu životu sukladno propisima i zakonodavtsvu Katoličke crkve", rekao je nadbiskup Barišić. Rekao je da je 15. studenog od Kongregacije za proglašenje blaženim i svetim dobio dopis u kojem se navodi kako od "strane Svete Stolice ništa ne priječi da postupak može započeti".

Nadbiskup Barišić je danas imenovao i tri tijela koja će nastaviti postupak beatifikacije fra Ivana Perana s kojima je danas skupa prisegnuo, a to su Sudište, Komisija povjesničara i arhivista te Komisija teologa.

Također je rečeno da postoji popis od 35 svjedoka koji će pod zakletvom govoriti o svemu što znaju od fra Ivanu Peranu.

Na kraju prve sjednice nadbiskup Barišić je kazao kako je fra Ivan Peran u mladosti volio igrati nogomet te je "Božji igrač" a za života je mnogo putovao kao autostopist. "Ako bude proglašen blaženim i svetim, imat ćemo zaštitinika autostopista", dodao je nadbiskup Barišić. (Hina/HRsvijet)