Vjna povijest novi je mjesečnik koji Večernji list pokreće za sve ljubitelje ove tematike. Na kioscima je od utorka, a imat će čak 84 stranice. Časopis će se najviše baviti temama iz 20. stoljeća, i to u najvećoj mjeri Drugim svjetskim ratom , kako na području Balkana tako i u svjetskim okvirima, te Domovinskim ratom.

No, obrađivat će i Prvi svjetski rat, o kojemu se u Hrvatskoj premalo zna i premalo se o njemu piše, kao i drugi povijesni događaji prije 20. stoljeća.

Časopis će popularizirati povijesnu znanost, širem krugu čitateljstva približit će niz zanimljivih tema, događaja, nepoznanica, ali će u svom pristupu biti ozbiljan, vjerodostojan, utemeljen na činjenicama. Tekstovi u njemu i pristup temama bit će bez ikakvih ideoloških primjesa, koje još često nalazimo u javnim raspravama, pa i kod pojedinih povjesničara.


Povijest 20. stoljeća zaokuplja i zanima mnoge, a posebice ratna povijest vezana uz ta dva rata i sve njihove posljedice. Dosad su mnoge rasprave i analize tih događaja najčešće ostajale u uskom krugu čitatelja, najčešće u krugu povjesničara koji su to obrađivali u svojim knjigama i znanstvenim časopisima, a povremeno se i selektivno te teme obrađuju u medijima. Stoga će ovaj mjesečnik biti prvi tiskani medij koji će povijesne rasprave o spomenutim temama približiti širokom krugu čitateljstva, koje je za njih i te kako zainteresirano.


Dvije su glavne, noseće teme prvog broja: Travanjski rat 1941., kada je Kraljevina Jugoslavija kapitulirala u 12 dana, te Borovo Selo u svibnju 1991., kada počinje bitka za Vukovar.


I jedan i drugi događaj obljetnički su, od prvog je prošlo točno 70, a od drugoga 20 godina. A i jedan i drugi bili su presudni za bivšu Jugoslaviju. Travanjski rat raskomadao je Kraljevinu, a početak bitke za Vukovar bio je i kraj Titove Jugoslavije.